De regisseur van het formidabele Festen, keert terug met een al even sterke film die de andere kant van het verhaal belicht.

Thomas Vinterberg had in 1998 groot succes met Festen, de film over de familiereünie en de zoon die zijn vader beschuldigd van seksueel misbruik.

De film was aangrijpend en maakte duidelijk hoe moeilijk het is voor slachtoffers om het zwijgen te doorbreken.

Maar niet alle beschuldigingen van misbruik zijn terecht. Een Deense psychiater vond dat Vinterberg de verantwoordelijkheid had ook de andere kant te laten zien en leverde hem in 1998 een dik dossier met zaken over een ander soort slachtoffers: de mensen die valselijk beschuldigd werden en ten prooi vielen aan de massahysterie.

Niet gemakkelijk

Hoofdpersoon Lucas (Mads Mikkelsen) heeft het niet gemakkelijk gehad de afgelopen jaren: hij is ontslagen, gescheiden en hij mag zijn zoon nauwelijks zien. Gelukkig woont hij dicht bij zijn beste vriend Theo (Thomas Bo Larsen) en heeft hij leuk nieuw werk gevonden in een kleuterschool. Het lijkt hem beter te gaan.

Lucas is populair op de school. Hij ravot met de jongens en hij is de beste vriend van Klara, het vierjarige dochtertje van Theo. Het dromerige meisje probeert niet op de lijnen te stappen als ze naar huis loopt; Lucas kijkt vooruit zodat ze niet verdwaalt. Maar als ze een keertje boos is op hem, veroorzaakt ze een ramp. Lucas is stom, zegt ze, ‘en hij heeft een piemel.’

De schooldirectrice die het haar hoort zeggen houdt er even nog rekening mee dat Klara een fantasierijk meisje is, maar toch loopt het razendsnel uit de hand. Al snel is iedereen ervan overtuigd dat Lucas meerdere kinderen heeft gemolesteerd. Zijn vrienden keren zich van hem af, er vliegt een steen door de ruit.

Oplaaiende angst

Vinterberg en co-scenarist Tobias Lindholm leggen feilloos bloot hoe de hysterie om zich heen grijpt. Van de directrice die met een onhandige toespraak op een ouderavond de angst doet oplaaien, via de psycholoog die het kind dingen in de mond legt tot Klara’s ouders die alle tegensignalen negeren.

In Jagten is vanaf het begin duidelijk dat Lucas onschuldig is. Hij krijgt nooit de kans zich te verdedigen. Toch hebben Vinterberg en Lindholm daar ook begrip voor. Wie zou, al is er ook maar een vermoeden van misbruik, nog willen praten met zo’n man, laat staan hem de gelegenheid geven om je dochtertje te vragen waarom ze jokt?

Mads Mikkelsen, eerder dit jaar te zien in A Royal Affair, is fenomenaal. Het mooiste is dat Lucas niet alleen zijn trots en eigenwaarde probeert te behouden, maar vooral vecht voor alles wat hem mens maakt: de liefde van zijn zoon, zijn vriendschap met Theo en óók de, hoe dan ook bijzonder tedere, vriendschap met de kleine Klara.

Vinterberg en Lindholm schreven in 2010 samen het aangrijpende Submarino. Na Festen en Submarino ontpopt ook Jagten zich als een film over hoe er iets kapot kan gaan in een mensenleven en hoe daarmee te leven valt. De prachtige epiloog geeft eerst een hoopgevend en lief en daarna intens somber antwoord.

In 14 zalen