Coming of age drama over een timide tiener en zijn extraverte vrienden. Met Emma Watson en rijzende ster Ezra Miller.

De hel die highschool heet is al zo vaak onderwerp van Amerikaanse films geweest dat de patronen vastliggen. Je hebt nerds, binken, en populaire meisjes plus hun onderlinge rivaliteit.

Meestal wordt de school vanuit het perspectief van één subgroep benaderd (Mean Girls), soms worden juist alle prototypen bij elkaar gezet (The Breakfast Club).

The Perks of Being a Wallflower bekijkt de middelbare school vanuit de belevingswereld van de muurbloem, een populair perspectief omdat je zo meteen een antiheld hebt.

Logan Lerman speelt deze timide tiener Charlie, een stille jongen met een jeugdtrauma. De enige vriend die hij op zijn eerste dag maakt is de leraar Engels (Paul Rudd), en dat vindt hij zelf ook een deprimerende gedachte.

Maar het schoolbestaan wordt al snel beter wanneer Charlie in contact komt met de extraverte Patrick (Ezra Miller), die in alles het tegendeel is van hem. Patrick introduceert Charlie in zijn vriendenkring en de nieuwkomer heeft meteen een oogje op Sam (Emma Watson), een meisje dat altijd op de verkeerde jongens valt – dus maakt Charlie weinig kans.

Meeslepend

Dat mag allemaal niet origineel klinken, The Perks of Being a Wallflower is toch meeslepend. Dat komt deels doordat Stephen Chbosky zelf zijn bestseller verfilmde en zijn personages dus door en door kent. Maar Perks komt vooral tot leven door de heerlijke showy rol van Ezra Miller, die eerder opviel als de onuitstaanbare zoon Kevin in We Need to Talk About Kevin.

Zoals Patrick muurbloem Charlie op sleeptouw neemt, zo sleurt Ezra Miller de toeschouwer mee in een wereld van decadente feesten en opvoeringen van The Rocky Horror Picture Show. Een snobistisch clubje: ze kennen wel de platen van The Smiths en The Cocteau Twins, maar David Bowie’s Heroes vreemd genoeg niet.

Ook Patrick heeft een tragische kant, maar hij is niet zo’n droefsnoet als de introverte Charlie. Diens jeugdtrauma wordt aan het slot nog even uitgelegd in een overbodig aandoende epiloog.

Gelukkig dat er in elke klas zo’n gangmaker zit als Patrick, want ook deze high schoolfilm moet het hebben van zijn onvoorspelbaarheid. En de jaren ’80 en ’90–muziek zorgt bovendien voor een heerlijk nostalgische soundtrack.

In 37 zalen.