Dredd 3D – Pete Travis

Karl Urban is rechter, jury én beul in de keiharde snelrecht-scifi Dredd 3D. ‘You have been warned.’

Sommige films moeten het hebben van gevoelig uitgewerkte personages en diepzinnige scenario’s; andere films profiteren van een recht-toe-recht-aan benadering.

Dredd 3D, gebaseerd op een personage uit 2000 AD Comics, hoort bij die laatste categorie. Simpel verhaal, sfeervolle locaties en grimmige oneliners: een opwindend potje bruut geweld.

Ma-Ma

Welkom in Mega City One. In de postapocalyptische wereld van Dredd 3D is Amerika veranderd in een grauwe, vervuilde en hypergewelddadige stadshel.

Alleen de gevreesde Judges houden nog een beetje orde. De minste overtreding bestraffen zij met een nachtje in de IsoCube. Oordeelt de rechter dat je vergrijp ernstiger is: standrechtelijke executie.

Basistraining

Judge Dredd (de stoppelbaard van Karl Urban) is net begonnen met de basistraining van beginnelinge Cassandra Anderson (Olivia Thirlby) wanneer drie mannen levend gevild worden en van de hoogste etage van het Peach Trees-gebouw worden geflikkerd. De misdaad draagt de signatuur van Ma-Ma, de psychotische koningin van de onderwereld.

De bende van Ma-Ma (een fantastische rol van Lena Heady uit Game of Thrones) heeft de Peyote Kings, The Judged en de Red Dragons al uitgeschakeld en iedereen verslaafd gemaakt aan de drugs Slo-Mo. Het is aan Dredd en Cassandra om zich een weg naar de top van Peach Trees te vechten en er een eind aan te maken.

‘I am the law!’

Regisseur Pete Travis (Vantage Point) en scenarist Alex Garland (28 Days Later) kennen hun klassiekers.

Mega City One ademt de sfeer van Escape from New York, de teksten van Dredd zouden door Frank Miller (Sin City) kunnen zijn neergepend en de plot vertoont een opvallende overeenkomst met die van de Indonesische knokfilm The Raid.

Ze kennen vooral ook de slechte reputatie die de eerdere verfilming bij de fans heeft. Judge Dredd uit 1995 was een verward verhaal met een brullende Sylvester Stallone (‘I am the law!’) die tot overmaat van ramp ook nog zijn masker afdeed. Karl Urban blijft de hele film gemaskerd en spreekt de oneliner ontelbare malen gezaghebbender uit.

Bloedballet

Want gezag krijg je niet, dat dwing je af. Bijvoorbeeld door het op de 76ste etage op te nemen tegen drie enorme machinegeweren die de betonnen binnenbalkons finaal aan flarden rijten. Judge Dredd beantwoordt de aanval met humoristische oneliners en fosforkogels.

Wat Dredd 3D extra opwindend maakt is dat Pete Travis de tijd neemt. Eerst om Mega City One (de film werd opgenomen in Zuid Afrika) en de personages te introduceren, daarna om ons in close-up en extreem vertraagd – het effect van de drugs Slo-Mo - de gevechten in te sturen. Het wordt een schitterend bloedballet.
‘How do you plead?’ Vet.

In 73 zalen

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie