The Campaign – Jay Roach

Politieke satire over twee minkukels die strijden om een zetel in het Congres. Meligheid met Will Ferrell en Zach Galifianakis.

Met het voor Obama desastreus verlopen eerste verkiezingsdebat is de strijd om het Amerikaanse presidentschap weer helemaal open.

Een perfect moment voor een politieke satire. Het gaat in The Campaign weliswaar om een zetel in het Congres en niet in Witte Huis, maar de wapens zijn hetzelfde: spin doctors, vileine reclamespotjes en moddergooien.

Arrogant

Will Ferrell speelt de arrogante Cam Brady, een Congreslid uit North-Carolina die met twee vingers in de neus opgaat voor zijn vijfde termijn.

Niet dat hij zo competent is – integendeel – maar er is nooit een tegenkandidaat. Wanneer Cam voor de zoveelste keer over de schreef gaat besluiten schimmige types achter de schermen op het laatste moment toch met een uitdager te komen.

Besnorde truiendrager

Helaas weten ze als tegenkandidaat niets beters te vinden dan de naïeve Marty Huggins (Zach Galifianakis), de baas van de plaatselijke VVV.

Deze besnorde truiendrager reageert bij zijn eerste confrontatie met de pers als een konijn dat in de koplampen van een naderende auto tuurt. Marty lijkt dus geen partij voor Cam, tot de laatste per ongeluk een baby knock-out slaat. Oeps!

Spin doctor

Intussen krijgt Marty een broodnodige make over en een stoomcursus politiek van een gewetenloze spin doctor (geestige rol van Dylan McDermott).

Dat Marty nog steeds moeite heeft een doodgewone deur open te krijgen kan deze dubieuze adviseur niet verhelpen, maar de naïeve aspirant-politicus zit in elk geval strakker in het pak.

Uiteraard zit The Campaign vol politiek-incorrecte grappen die soms melig maar meestal oergeestig zijn.

Maar Roach is niet alleen de regisseur van Meet the Parents en Austin Powers maar óók van Game Change, het politieke drama over Sarah Palin dat vorige maand met een Emmy werd bekroond. En ook in The Campaign is tussen de botte grappen door ruimte voor scherpe observaties over de politiek.

Spervuur aan grappen

Zo is voor Cam Brady een campagnespeech al geslaagd wanneer hij maar vaak genoeg ‘America’ en ‘God’ noemt. Dergelijke stekelige observaties maken van The Campaign meer dan een platte komedie.

Maar wees gerust: Ferrell en Galifianakis staan ook garant voor een spervuur aan hilarische en politiek incorrecte grappen.

In 47 zalen

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie