Tegenvallend filmvervolg op de geslaagde tv-serie. Daan Schuurmans moet weer veel rennen voor zijn leven. Met verder Huub Stapel.

Bellicher: de Macht van meneer Miller bewees twee jaar terug (samen met onder meer Penoza) dat je in Nederland best spannende tv-series kan maken.

Dat zagen ze in Amerika ook, want de rechten van Bellicher werden aangekocht door Twentieth Century Fox, de studio die de enigszins vergelijkbare serie 24 maakte. Ook van Penoza komt trouwens een Amerikaanse remake.

Opsteker

De Amerikaanse remake van Bellicher is een mooie opsteker voor schrijver Charles den Tex en regisseur Peter de Baan, die zo een extra publicitaire opsteker heeft op het moment dat de opvolger Bellicher: Cel uitkomt. Dit vervolg kan overigens prima op zichzelf staan; kennis van de serie is niet noodzakelijk.

Sterker nog, kennis van de serie werkt zelfs ten koste van de film. Want Michael Bellicher (Daan Schuurmans) lijkt weinig te hebben geleerd van alles wat hem in de serie is overkomen aan cybercrime en aanverwante misdaden. In de film maakt hij het criminelen die zijn identiteit willen stelen heel gemakkelijk door overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken.

Sceptisch

Daar komt hij achter wanneer er iemand is doodgereden met een auto die op zijn naam staat. Bellicher blijkt ook nog een hypotheekschuld te hebben terwijl hij geen eigen huis bezit.

De politie reageert sceptisch, zoals ze dat alleen kunnen in Nederlandse series en films. Bellicher vindt steun bij een advocate (Anniek Pheifer) en Richard (Tim Murck), die hij aan het begin van de film uit een zinkende auto heeft gered.

'Mongool'

Dat Bellicher deze Richard vertrouwt terwijl hij bij hem inbreekt is een van de vele onwaarschijnlijkheden uit Bellicher: Cel. Michael Bellicher gedraagt zich sowieso weinig logisch en erg naïef, zeker in de wijze waarop hij zelf op onderzoek uitgaat.

Het levert wel de instant klassieke zin op: ‘godverdomme, we hebben een mongool ontvoerd!’

Smakelijk

Je kan je afvragen wat deze dubbele aflevering – want daar lijkt het nog het meest op – in de bioscoop heeft te zoeken. Anna Drijver duikt ook nog even op, maar zonder veel toe te voegen. Huub Stapel weet nog wel een smakelijke bijrol te maken van zijn personage.

Maar desondanks is Bellicher, de film stukken minder sterk dan Bellicher, de serie.

In 71 zalen