Milla Jovovich hijst zich voor de vijfde maal in een spannend pakje. Helaas is Resident Evil: Retribution 3D één van de slechtste afleveringen van de franchise.

Het begon best goed, tien jaar geleden. Resident Evil (2002), gebaseerd op de populaire Capcom horrorgame, was ook geen meesterwerk maar telde verschillende toffe scènes met zombies, mutanten en de ijskoude actieheldin Alice (Jovovich).

De kwaliteit van de daaropvolgende delen wisselde, maar het bleef altijd vermakelijke pulp.

Computersimulaties

Resident Evil: Retribution begint waar Resident Evil: Afterlife (2010) ophield. Alice en haar vrienden zijn op het schip Arcadia wanneer ze worden aangevallen door de troepen van de kwade Umbrella Corporation, aangevoerd door Jill Valentine (Sienna Guillory). Het volgende moment wordt Alice wakker… in een rustige Amerikaanse buitenwijk.

Wacht even: Alice met een tuttig kapsel, een net gezinnetje en een dove dochter? Natuurlijk niet. Ze bevindt zich in werkelijkheid in het geheime hoofdkwartier van Umbrella. Wat ze ziet is slechts één van de levensechte computersimulaties waarin Umbrella zijn biologische wapens test: het T-virus, Las Plagas, de Lickers, The Axe Man…

Mutanten

Het is dus zaak om snel weg te komen. Want behalve door gruwelijke mutanten wordt Alice ook achternagezeten door Jill en de kwade kloon van Rain Ocampo (Michelle Rodriguez). Gelukkig krijgt ze hulp van een grote groep oude bekenden. Liefhebbers van de franchise zullen ze verwelkomen.

Wie de vorige films niet zag of de games niet gespeeld heeft, hoeft niet te vrezen heel veel te zullen missen. Alice is het soort heldin dat in slow motion door de lucht vliegt terwijl ze ondertussen twee pistolen afvuurt en een monster voor z’n bek schopt. Ada Wong is een Aziatische schone. Luther West en Leon S. Kennedy zijn gespierde macho’s. Simpel.

Regisseur Paul W.S. Anderson begint de film bovendien met een lange samenvatting van alle voorgaande delen. Handig en goedkoop: dat beeldmateriaal lag nog op de plank. Daarna kan Alice, net als in deel 1, weer vrijwel naakt in een wit laboratorium ontwaken, ontsnappen en dezelfde virusinfectie in Tokio meemaken die we in deel 4 al zagen.

Monsterlijk

Anderson jat ook niet alleen van zichzelf. De zombie-uitbraak in het kalme Suburbia komt rechtstreeks uit Zack Snyders Dawn of the Dead (2004). Wat tijdens de vlucht door de computersimulaties van New York, Tokio en Moskou nog meer opvalt dan het gebrek aan ideeën en het repetitieve geschiet, is het monsterlijke acteerwerk van alle betrokkenen.

Anderson kan echt beter. In de vorige films zorgde hij tenminste voor minimaal één scène die je bijbleef. Resident Evil: Retribution bevat er geen, maar zit wel tjokvol lelijke cgi. Je beleeft waarschijnlijk meer spanning aan de cg-animatiefilm Resident Evil: Damnation op dvd. of aan de zesde aflevering van game. Beide zijn net uitgebracht.

In 3 zalen