Heerlijke Deense feelgoodmovie van de maakster van het Oscarwinnende In A Better World. Met Pierce Brosnan.

Denemarken heeft minder dan de helft van het aantal inwoners dat Nederland heeft, maar levert naast spannende tv-series (The Killing, Borgen) voortdurend filmische meesterwerken af, van de controversiële films van enfant terrible Lars von Trier tot de feelgoodmovies van Susanne Bier.

Love is all you need is weer zo’n pareltje.

Komt een vrouw bij de dokter

Het uitgangspunt doet enigszins denken aan het Nederlandse succes Komt een vrouw bij de dokter: kapster Ida (Trine Dyrholm) is herstellende van borstkanker. Bij thuiskomst treft ze haar man Leif (Kim Bodnia, uit de tv-serie The Bridge) op de bank aan met een jonge vrouw. Zijn reactie is al even lomp: ‘ik dacht dat je naar chemo was!’

Zonnig Italië

Dat had vervolgens een moeizaam huwelijksdrama kunnen opleveren, maar daar heeft de voorlopig genezen verklaarde Ida geen zin in. Haar dochter gaat trouwen in zonnig Italië, en dat feestje laat ze zich niet ontnemen. Zonder man reist ze af naar het vliegveld om daar letterlijk te botsen op Philip (Pierce Brosnan), heel toevallig de vader van de bruidegom.

De eerste ontmoeting tussen de kale kapster en de weduwnaar verloopt moeizaam en in Italië gaat het al niet veel beter. De villa waar de bruiloft moet plaatsvinden is een bouwval en Philip wordt voortdurend lastig gevallen door de zus van zijn overleden vrouw (heerlijke rol van Biers vaste actrice Paprika Steen).

Oscar

De verwikkelingen doen wellicht kluchtig aan, maar dat geldt zeker niet voor het scherpe script van Anders Thomas Jensen. Hij schreef eerder voor Bier de scripts van Brothers, After the Wedding en In A Better World (2010), waarmee ze vorig jaar een Oscar won voor Beste buitenlandse film.

Ondanks de Italiaanse locatie worden de culturele verschillen tussen Denen en Italianen niet overdreven uitvergroot, zoals eerder dit jaar wel gebeurde in het in Argentinië gesitueerde Superclásico, ook met Paprika Steen.

En ex-Bond Pierce Brosnan komt uitstekend tot zijn recht tussen de Denen en de Italianen. Love is all you need is wat titel en gevoel betreft de Deense variant op Alles is Liefde: een heerlijke feelgoodkomedie.

In 26 zalen