Rauwe thriller over twee wiettelende hippies die het met een Mexicaans drugskartel aan de stok krijgen. Lekker vuige rol van Benicio del Toro.

Oliver Stone wisselt Oscarwaardige films als Nixon, JFK en W. graag af met het rauwere werk, waarvan Natural Born Killers en U-turn een voorbeeld zijn.

En tussendoor draait hij uit de losse pols nog een documentaire over dictators, zoals Commandante of Castro in Winter. Zijn nieuwe film Savages valt in de categorie rauw en wild – savage dus.

Binnen vijf minuten zijn seks, drugs en geweld de revue al gepasseerd in Savages. De vertelster is ene O (Blake Lively), die maar meteen aangeeft dat het niet gezegd is dat ze het einde van de film haalt, ook al is zij de vertelster. We zijn dus gewaarschuwd, als we dat al niet waren door de proloog met videocam beelden van gijzelaars.

Paradise

Aan het begin woont de surfer chick O nog in een hippieparadijsje aan de Californische kust met haar twee lovers: de vredelievende Ben (Aaron Taylor-Johnson) en de meer militante Chon (Taylor Kitsch). Ze vormen een perfecte driehoeksverhouding waarin hogere sferen worden bereikt dankzij de al even perfecte wiet die ben & Chon telen. Paradise!

Maar dan laat een Mexicaans drugskartel weten dat ze zaken willen doen met Ben en Chon. Ze doen het duo een aanbod dat ze maar beter niet kunnen weigeren, als ze hun hoofd willen houden. Oorlogsveteraan Chon geeft zich echter niet zo gemakkelijk gewonnen en gaat de confrontatie aan. Maar met sadistische types als Lado (Benicio del Toro in een lekker vet aangezette rol) valt niet te spotten.

Stijl

In het op de bestseller van Don Winslow gebaseerde Savages houdt Stone er flink de vaart in, zodat de spanning af en toe flink oploopt. De maker speelt net als in Natural Born Killers ook met stijlvormen: kleur en zwart/wit wisselen elkaar af, net als film en videobeeld, en de film heeft niet één maar twee eindes.

Dergelijke trucjes zorgen er echter ook voor dat Savages nogal gedateerd aandoet, als een Tarantino-film uit de jaren negentig. Dat Stone strooit met surfmuziek én John Travolta in een geestig rolletje laat opdraven draagt ook bij aan die sfeer.

Maar desondanks, en dankzij een ijzige rol van Salma Hayek, is Savages een lekker rauwe Oliver Stonefilm.

In 65 zalen