Andrea Riseborough en Clive Owen in sterke thriller van Oscarwinnaar James Marsh (Man on Wire) over Britse informanten in de Irish Republican Army.

De Britse journalist Tom Bradby was van 1993 tot 1996 televisiecorrespondent in Noord-Ierland. Hij berichtte regelmatig over de toenmalige burgeroorlog, maar één onderwerp haalde nooit de krantenkoppen: het lot van de geheime informanten binnen de IRA.

Hij schreef er later een boek over, dat nu is verfilmd.

Informant voor MI5

Londen, 1990. Colette McVeigh (Andrea Riseborough) loopt gespannen over het metroperron. Op één van de trappen laat ze een tas achter met een explosief. Ze vlucht via de onderhoudstunnels, maar de aanslag mislukt en Colette wordt vrijwel meteen gearresteerd. MI5 officier Mac (Clive Owen) zit haar op te wachten.

Colette en haar broers Gerry en Connor McVeigh staan hoog op de lijst van IRA-verdachten. Mac stelt Colette voor de keuze: meteen de bak indraaien óf terugkeren naar haar zoontje en de Britten voortaan alles vertellen over de illegale activiteiten van haar broers. Colette besluit informant te worden.

Terug in Belfast ontmoet ze veel wantrouwen. Kevin Mulville (David Wilmot) is belast met veiligheid binnen de IRA en vermoedt dat er een verrader is in de omgeving van de McVeighs. Mac heeft Colette bescherming belooft, maar ontdekt al heel snel dat zijn baas bij MI5 (Gillian Anderson) een heel andere agenda heeft.

'Ik ben al dood'

Colette’s leven is in gevaar, en niet zo’n klein beetje ook. In een verlaten huis ondervraagt Kevin haar over de mislukte metroaanslag. Keiharde bewijzen tegen haar heeft hij niet. Maar wanneer ze weer veilig huiswaarts keert, ziet ze dat Kevin voor de zekerheid alvast een stuk plastic had laten klaarleggen voor haar lijk.

Thuis keuvelt Colette met haar moeder over de kapotte wasmachine of treft voorbereidingen voor de verjaardag van haar zoon. Connor betrekt haar bij een nieuwe aanslag. Mac wacht op haar bij de pier voor een geheime debriefing. Het is een gespleten en angstig bestaan. ‘Ik ben al dood,’ vreest ze.

Saluutschoten

Het is vooral de geloofwaardigheid die Shadow Dancer zo sterk maakt. Ieder detail lijkt te kloppen: de televisienieuwsberichten over de gesprekken tussen de IRA en premier John Major, de illegale saluutschoten tijdens de begrafenis van een IRA-militant, het gezinsleven van de McVeighs…

Terwijl ondertussen de spanning ook steeds hoger oploopt. Zal Kevin de verrader in IRA-gelederen vinden? Kan Mac zijn mol Colette beschermen of offert MI5 haar op? Als psychologische spionagethriller met een verrassende twist is Shadow Dancer zeer geslaagd.

In 11 zalen