De Franse familie van Delpy brengt een desastreus bezoekje aan New York. Vervolg op 2 Days in Paris, ook van Delpy.

Bij sequels denken we doorgaans aan grote commerciële films, waarvan het succes handig wordt uitgemolken in diverse vervolgen.

Maar de Franse actrice en filmmaakster Delpy kan er ook wat van. Na Before Sunrise (1995), met Delpy en Ethan Hawke, kwam Before Sunset (2004), en voor 2013 staat Before Midnight gepland. Die vervolgen zijn interessant omdat de personages ook steeds negen jaar ouder zijn.

Cultuurverschillen

Iets vergelijkbaars doet Delpy in het door haarzelf geregisseerde 2 Days in New York. Het is een vervolg op 2 Days in Paris (2007), ook van Delpy.

Toen reisde de Franse Marion (Delpy) met haar Amerikaanse vriend (Adam Goldberg) naar Parijs, om hem aan haar ouders voor te stellen. De film was dichtgesmeerd met voor de hand liggende grappen over de cultuurverschillen.

Knoflookworsten

In 2 Days in New York wordt in de omgekeerde richting gereisd: de familie van Marion komt naar New York om de opening van een expositie van de kunstenares bij te wonen. De toon wordt meteen gezet wanneer Marions vader (Albert Delpy, ook in het echt Julie’s vader) op het vliegveld last met de douane krijgt omdat hij Franse kazen en knoflookworsten probeert binnen te smokkelen.

Bovendien heeft Marions neurotische zus Rose (Alexia Landeau) haar nieuwe vriend Manu (Alexandre Nahon) meegenomen, die ooit nog eens iets met Marion heeft gehad. En ze logeren allemaal in het appartement van Marion. Geen wonder dat Marions nieuwe vriend Mingus (Chris Rock) al snel knettergek wordt van al die kakelende Fransen.

Het is te waarderen dat Delpy de Franse volksaard wederom niet spaart, maar wel jammer dat dit weinig meer oplevert dan clichés over hysterische, onbeschofte en oversekste Fransen. Dat zorgt vooral voor vermoeiend kluchtige situaties. De vlotgebekte komiek Chris Rock is zelden het rustpunt in een komedie, maar in 2 Days in New York is Rock zowaar een rots in de branding.

Kluchtige komedie

Maar wie dubbel lag bij het al even opgefokte 2 Days in Paris zal ook wel weer plezier beleven aan 2 Days in New York, temeer daar veel van dezelfde acteurs terugkeren.

Zonder kennis van de voorganger is de kluchtige komedie ook prima te volgen, maar kennis van het voorafgaande geeft de film wel enige meerwaarde.

In 3 zalen