Overvolle maar best vermakelijke horrorfilm met een overval, een tsunami en daarnaast bovendien haaien.

De gimmick van het 3D-brilletje is alweer flink afgekloven, zeker bij horrorfilms.

Met name Piranha 3DD luidde het nakende failliet van de 3D-horror in: tussen de deinende borsten en dwarrelende lichaamsdelen was nauwelijks een verhaal te ontdekken.

Dan pakt Bait het een stuk serieuzer aan, ondanks een bespottelijk uitgangspunt.

Supermarkt

Dat uitgangspunt is vooral belachelijk door de opeenstapeling van toevalligheden. Josh (Xavier Samuel) werkt in een Australisch kustplaatsje in een supermarkt sinds hij als lifeguard niet kon voorkomen dat zijn beste vriend door een haai werd verorberd.

Hij is aan het vakken vullen wanneer twee criminelen een overval plegen die al snel uit de hand loopt: er valt een dode.

Een beetje thriller heeft aan dat uitgangspunt genoeg, maar regisseur Rendall laat vervolgens een tsunami over de supermarkt heen spoelen. Ineens moeten de overlevenden – klanten, plus minimaal één overvaller – samen een veilig heenkomen zoeken.

En of dat nog niet genoeg is gooit Bait ook nog twee haaien in de strijd: eentje in de winkel en eentje in de parkeergarage.

Serieuze aanpak

Met zo’n bespottelijk verhaal is het slim dat Rendall kiest voor een redelijk serieuze uitwerking; een vette knipoog à la Piranha 3DD er nog eens overheen had de film vast onverteerbaar gemaakt. Rendall pakt het misschien zelfs iets té serieus aan, met dramatische bekentenissen bovenop kletsnatte stellingkasten in de ondergelopen supermarkt.

Maar goed, spannend is het gedoe met water, haaien en ook nog rondslingerende elektrische kabels zeker. Horrorliefhebbers met een B-pakket moeten wel een oogje dichtknijpen, want logisch is het niet dat de lager gelegen parkeergarage niet volstroomt, ook niet als de tussenliggende deuren worden geopend. Communicerende vaten!

Wie daar niet over valt, en ook over het idiote uitgangspunt heen stapt, ziet een vermakelijke horrorfilm met hier en daar een geslaagd schrikeffect, en genoeg amusante momenten. De 3D-effecten dragen vaker iets bij dan dat ze storen en dat is ook wat waard. Bait is zeker geen Jaws, maar goddank ook geen Piranha 3DD.

In 37 zalen