Romantische komedie waarin een schrijver een droommeisje fantaseert, dat vervolgens ineens bestaat. Van de makers van Little Miss Sunshine.

Met Little Miss Sunshine leverden Jonathan Dayton en Valerie Faris zes jaar terug een van de meest aanstekelijke feelgoodmovies van de laatste jaren af.

De film betekende ook de doorbraak van Paul Dano, die een bewust zwijgende tienerzoon speelde. In de nieuwe film van Dayton en Faris keert Dano terug als tobbende schrijver.

Writer’s block

Deze Calvin Weir-Fields heeft op jonge leeftijd een bestseller geschreven, maar na dit verrassende succes heeft hij niets fatsoenlijks meer op papier kunnen zetten.

Zijn psychiater (Elliot Gould) probeert hem over zijn writer’s block te helpen door Calvin koste wat kost te laten schrijven – desnoods over het meisje waar Calvin elke nacht van droomt.

Dat doet Calvin braaf, maar vervolgens krijgt hij de schrik van zijn leven wanneer zijn fantasiemeisje ineens in levende lijve in zijn keuken staat.

De verwarde schrijver denkt eerst dat hij nu echt overspannen is, maar als ook anderen zijn nieuwe huisgenote blijken te kunnen zien moet hij de bizarre waarheid onder ogen zien: hij heeft een fantasievrouw gecreëerd.

Moreel dilemma

Dat is niet het enige, Calvin kan Ruby Sparks (Zoë Kazan), zoals hij haar noemt, van alles laten doen. Dolverliefd zijn, Frans laten spreken – noem maar op. Calvins broer ziet vooral de ongekende seksuele mogelijkheden, maar tobber Calvin vraagt zich af in hoeverre het moreel verantwoord is te kunnen bepalen wat iemand voor hem voelt.

Films over schrijvers die personages kunnen sturen zijn er al vaker gemaakt: Alex van Warmerdam deed het met Ober (2006), en in hetzelfde jaar kwam de vergelijkbare Amerikaanse film Stranger than Fiction uit.

Ruby Sparks, dat door hoofdrolspeelster Zoë Kazan werd geschreven, is een stuk romantischer dan deze voorgangers. Wellicht omdat de beide hoofdrolspelers ook in het echt een stel zijn.

Verliefd gevoel

Vergeleken met de heerlijke roadmovie Little Miss Sunshine is Ruby Sparks een stuk minder verrassend: aan het uitgangspunt wordt weinig toegevoegd, behalve wat smakelijke bijrollen van Annette Bening en Antonio Banderas.

Maar door het aanstekelijke spel van vooral de beide hoofdrolspelers is deze feelgoodmovie toch weer goed voor een goed humeur en zelfs een gevoel van verliefdheid.

In 13 zalen