"Wat zou jij betalen, voor mij? Eén keertje." Een spannend aanbod van de knappe actrice Roberta Petzoldt in Deal, de zwoele romantische komedie van Eddy Terstall.

"Tweeduizend euro," zegt Midas (Teun Kuilboer, De Heineken Ontvoering) een beetje overdonderd wanneer barmeisje Sara (Roberta Petzoldt) vraagt hoeveel hij over zou hebben voor een nacht met haar. ‘Deal!’ antwoordt ze meteen. Midas, smoorverliefd, staat de volgende dag bij zijn vader op de stoep voor een lening.

Onharige man

Sara maakt meteen duidelijk dat hij haar type niet is, maar de verlegen Midas droomt van romantiek. Hij koopt twee tickets naar Barcelona en huurt een chique hotelkamer af voor De Nacht. Misschien wordt het wel méér dan een eenmalige Deal - als hij maar niet zo timide was en al haar tegenstrijdige signalen goed kon lezen.

Overdag, op het warme Spaanse strand, trekt ze haar bikinitop uit. ‘Ik ga wel in slaap vallen hoor.’ Hij kijkt stiekem naar haar mooie borsten, maar durft geen vinger uit te steken. Als Sara’s échte vriendje vanuit Holland belt vertelt ze die: ‘Ik zit hier met een vriendin.’. Midas kijkt beteuterd. Ja, zegt ze, ‘Zo voelt het ook wel een beetje.’.

Midas, de ‘onharige man’, en het meisje dat zich de ene keer de dochter van een clown noemt en dan weer ‘de fysiotherapeut’; ze stellen het moment dat ze samen het bed delen zo lang mogelijk uit. En ook dan zijn er nog een heleboel obstakels: Godfried, het speelgoedmuisje, zand tussen de lakens, zijzelf…

Paringsdans

Vier jaar na Vox Populi, waarin hij net iets té nadrukkelijk politiek commentaar probeerde te leveren op populistische politici als Pim Fortuyn, doet Eddy Terstall in Deal precies waar hij goed in is. Deal is een kleine, oer-Hollandse film met een handjevol goede acteurs en veel geestige en herkenbare observaties over de menselijke paringsdans.

Soms kan er tussen vrienden inderdaad opeens iets erotisch smeulen. Midas en Sara zijn mensen die je zo in je stamkroeg zou kunnen tegenkomen (Sterker: ze ontmoeten elkaar in de Amsterdamse stamkroeg van Terstall). Echte mensen vol tegenstrijdigheden. Hij vindt haar prachtig. Zij vindt zichzelf een kikker, ‘maar jij bent geen prins.’

Goede deal

Kuilboer en Petzoldt acteren wat onwennig in het begin, maar dat zorgt voor een aangename spanning. Er hangt van alles in de lucht. Wanneer later de fraai gebouwde Petzoldt veelvuldig naakt in beeld verschijnt, verliest de film paradoxaal genoeg iets van de spanning over wat nog komen kan, maar veel mensen zul je daarover toch niet horen klagen.

Na vier jaar was Terstall het trage systeem van filmfinanciering in Nederland zat en besloot zijn film met de hulp van crowdfunding van de grond te krijgen. Het Filmfonds leverde later wel een afwerkingsubsidie. De film zal twee weken na de bioscooppremière al beschikbaar zijn via video-on-demand. In alle opzichten: een goede deal.

In 16 zalen