"We better start doing stupid shit!" De smerigste teddybeer van het jaar verspilt geen tijd en spaart geen mens.

Seth MacFarlane, de bedenker van de animatieseries Family Guy, American Dad! en The Cleveland Show, regisseerde met Ted zijn eerste bioscoopfilm. Ongewijzigd zijn de verwijzingen naar bekende acteurs en de enorme hoeveelheid foute grappen.

Onafscheidelijk

Acht jaar was John Bennett (Mark Wahlberg) toen hij Ted kreeg, een teddybeer zo groot als hijzelf. John was een eenzaam kind en wenste daarom dat Ted écht kon praten en bewegen. En u weet: niets is machtiger dan de wens van een klein jongetje (behalve dan, zo legt de verteller in Ted ons fijntje uit, een Apache gevechtshelikopter!).

Opeens kon Ted dus lopen en beschikte hij op wonderbaarlijke wijze over de stem van Seth MacFarlane. Dertig jaar later zijn John en zijn beer nog steeds onafscheidelijk. Ze kruipen bij elkaar in bed als het onweert (en zingen dan ‘Fuck you, thunder! You can suck my dick!’) of hangen met een waterpijp op de bank en kijken naar Flash Gordon.

Ted is een teddy die zijn pluizige poot niet omdraait voor het botste sollicitatiegesprek aller tijden of seks met de ordinairste kassajuf ooit (‘Ja! Ja! Steek je vinger in het lusje van mijn label!’). En John? Johns vriendin Lori (Mila Kunis) heeft het inmiddels echt helemaal gehad met die beer en haar onvolwassen vent.

In de hoek

Volwassen mannen met poppen, sorry, maar dat is meestal niet leuk. De handpop in The Beaver, één van de vreemdste films van 2011, had misschien therapeutische waarde voor Mel Gibson, maar echt lachen konden we er niet om. Alf, televisienostalgie voor velen, was eigenlijk ook verschrikkelijk flauw. Verrassing: Ted is juist vaak supergrappig.

Dat komt omdat MacFarlane écht ongehoord grof durft te zijn. Een blowende en seksende teddybeer is nog niks. Wanneer John en Lori thuiskomen van een romantisch diner vinden ze Ted met vier hoeren waarvan er één (‘truth or dare?’) in de hoek van de kamer heeft zitten kakken! Het regent grappen over vrouwen, homo’s, Joden, 9/11 en dodelijke ziektes.

Flash

Op een gegeven moment moet je je wel gewonnen geven. Wahlberg en Kunis houden zich trouwens opvallend goed staande tussen al die grove grappen. Dat is mooi, want dan kan Ted weer verder gaan met het in de zeik nemen van o.a. Jack & Jill, Sinéad O’Connor, Garfield en James Franco. Ryan Rynolds (uncredited) doet dat gewoon zelf.

Gelukkig is MacFarlane stiekem wel heel serieus in zijn liefde voor sommige films. Tom Skerritt speelt een niet te onderschatten rol in Ted, net als de titelsong van Octopussy. Ted en Johns belangrijkste held is niemand minder dan Sam J. Jones – Flash Gordon zélf. Zijn strijdkreet uit 1980 krijgt een geheel nieuwe, hilarische betekenis: ‘Death to Ming!’

In 104 zalen