Fijne feelgoodmovie over een stel werklozen die hopen een grote slag te slaan in de whiskybranche.

Ken Loach stond altijd garant voor sociale drama’s die de toeschouwer met de neus op de rauwe werkelijkheid drukte.

Loach’s personages komen bijna zonder uitzondering uit de laagste sociale klassen, en zijn alcoholisten (My Name is Joe) of spoorwegwerkers (The Navigators). Zelfs wanneer hij een historische film maakt (The Wind that Shakes the Barley) pakt Loach het sober aan.

Eric Cantona

Toch is er de laatste jaren een zekere luchtigheid in zijn films te constateren. Met Looking for Eric (2009) gaf Loach niet alleen ex-voetballer Eric Cantona een dragende rol, als zichzelf, maar maakte hij ook een feelgoodfilm die bijna als komedie omschreven zou kunnen worden. Dat is ook het geval bij zijn nieuwe film, The Angel’s Share.

Zoals Looking for Eric over voetbal ging, en toch ook weer niet, zo gebruikt Loach in The Angel’s Share whisky als metafoor. Dat begint al met de titel, die verwijst naar de 2% alcohol die verdampt bij het bereiden van whisky – het ‘engelendeel’ dus. Maar die les leren we pas later in de film.

Harry & Robbie

Eerst maken we kennis met de hoofdpersonen, die ook nu weer lastige types uit de laagste sociale klassen zijn. Hun overeenkomst is dat ze allemaal werkstraffen krijgen onder toezicht van Harry, een goedzak met een zwak voor whisky. Een van de delinquenten die hij onder zich krijgt is de jonge Robbie, een aanstaande vader met een lelijk litteken in zijn gezicht.

In een korte flashback leren we dat de op het oog timide Robbie niet altijd een brave jongen is geweest: hij heeft stijf van de coke een onschuldige jongen halfblind gebeukt. Maar Robbie wil zijn leven beteren nu hij vader wordt, en Harry wil hem daar graag bij helpen. Daarbij speelt whisky een grote rol, maar het zou zonde zijn om daar al te veel van weg te geven.

Fijne feelgoodfilm

Want zoals vaak bij Loach ontrolt het verhaal zich rustig, en via af en toe verrassende zijpaden. Het acteerwerk is daarbij wederom uitmuntend; vooral Paul Brannigan maakt indruk als de timide maar vindingrijke Robbie. The Angle’s Share is een fijne feelgoodfilm voor liefhebbers van een sociaal drama met een scherp randje én humor.

In 19 zalen