Operation Blackbriar, The Treadstone Project, Outcome, Larx-3… Welkom terug in de geheime wereld van The Bourne Legacy.

Schimmige CIA-operaties bureaucratische codenamen meegeven, dat was één van de manieren waarop Robert Ludlum zijn spionageromans zo’n enorm gevoel van realisme meegaf.

Inmiddels zijn er wel wat namen uitgelekt. Zo was het natuurlijk Matt Damon die in 2002 The Bourne Identity aannam in de gelijknamige film.

Losse eindjes

Na The Bourne Supremacy (2004) en The Bourne Ultimatum (2007) liet Damon weten niet terug te willen keren als Jason Bourne. Toch zijn we nog niet helemaal van hem af. De gebeurtenissen in The Bourne Legacy lopen namelijk voor een groot deel parallel aan die in The Bourne Ultimatum.

‘Outcome is compromised!’ De hoogste echelons van de CIA zijn verbijsterd wanneer blijkt dat Bourne een geheime rendez-vous heeft met iemand van de Britse krant The Guardian. Journalist Simon Ross werd in The Bourne Ultimatum al vermoord; in The Bourne Legacy probeert men snel ook alle andere losse eindjes op te ruimen.

Aaron Cross (Jeremy Renner) bijvoorbeeld. De Outcome-operative is op trainingmissie in Alaska wanneer het CIA-hoofd clandestiene operaties Eric Byer (Edward Norton) een onbemand gevechtsvliegtuig op hem afstuurt! Ook wetenschapster Dr. Marta Shearing (Rachel Weisz) is haar leven niet langer zeker.

Programmamedicatie

Cross en Dr. Shearing zijn dus op elkaar aangewezen. Niet alleen worden ze gevolgd door alle hightech surveillanceapparatuur waarover Langley beschikt en een stel meedogenloze CIA-moordenaars; Dr. Shearing moet Cross ook helpen met zijn ‘programmamedicatie’. De blauwe en groene pillen maken Cross slimmer en sterker.

Echt bovenmenselijk sterk of veel slimmer komt Cross trouwens niet over, maar hij heeft dat misschien ook minder nodig. The Bourne Legacy heeft enkele puike actiescènes, zoals die eerder genoemde drone-aanval, maar het tempo ligt beduidend lager dan in de vorige delen.

Ruw geboetseerde kop

Jeremy Renner is wél een uitstekende opvolger. De roekeloze bommenexpert in The Hurt Locker; Hawkeye in Thor en The Avengers; William Brandt in Mission: Impossible – Renner is, met zijn ruw geboetseerde kop, één van de betere actiehelden van het moment.

De wereld van hightech spionage is ontzettend verslavend, maar voor de niet-ingewijde vooronderstelt The Bourne Legacy wel erg veel voorkennis. ‘We are morally indefensible, absolutely necessary’ – en soms totaal niet te volgen. Voorafgaand aan de film mogen ze het publiek wel wat blauwe pillen uitreiken.

In 98 zalen