Ze zouden De verbouwing, de verfilming van de gelijknamige bestseller van Saskia Noort, nog wel iets strakker mogen trekken.

Uiterlijk is Tessa van Asselt (Tjitske Reidinga) een succesvolle plastisch chirurg, maar bij het avondeten treft ze meestal een depressieve echtgenoot (Rogier, gespeeld door Mark Rietman) en een stuurs zwijgende puberzoon (Alex Hendrickx).

En die vermaledijde verbouwing schiet ook al niet op!

Gladde praatjes

Ruim 300.000 exemplaren verkocht Noort van haar thriller over een carrièrevrouw die in de problemen komt wanneer de verbouwing al het geld opslokt en de bank geen krediet meer verschaft. Will Koopman (Gooische Vrouwen, Terug naar de Kust) probeert er, blijkens de openingsbeelden, ook een erotische thriller van te maken.

Tessa krijgt hulp aangeboden van haar ex Johan (Peter Blok). Geld en gladde praatjes in overvloed: "Als je hulp nodig hebt, ik stap er zo in. Maar je kunt me ook bellen voor andere dingen." Rogier ontmoet Maugosha (Nanette Drazic), een aanneemster die met haar Poolse arbeiders de verbouwing weer vlot trekt.

Hun huwelijk lijkt dan al niet meer te redden. Tessa belandt tussen de lakens met de zelfverzekerde Johan. Rogier fleurt weer helemaal op met Maugosha. Wat alleen wel erg verdacht is: Johan en Maugosha blijken elkaar te kennen en zodra Tessa geld van Johan heeft aangenomen begint hij steeds dwingender eisen te stellen…

Holistische aannemer

Hoe de plot in elkaar steekt zullen de lezers van het boek al weten. Toch doet de film er nog erg lang over om bij de, helaas, niet al te geloofwaardige clou uit te komen. Hylke, de holistische aannemer, werd van de weg gedrukt, zodat Maugosha zijn plaats kon innemen, zodat Tessa… Dezelfde Maugosha wier kind…

Erger dan een plot dat teveel van je suspension of disbelief vraagt, is dat de film ook dramatisch rammelt. Vooral de mannenrollen zijn zwak geschreven. Rogier? Het script neemt Tessa’s echtgenoot nooit serieus. Zijn depressie is al net zo ergerlijk als zijn verbouwingsplannen. Je vraagt je af: wat zag Tessa eigenlijk ooit in die man?

Pantser vol barsten

En wanneer je het hoofdpersonage niet meer kunt volgen, is er een probleem. Waarom gaat Tessa in zee met Johan? Blok speelt hem helemaal niet charmant of ambivalent; Johan is een agressieve engerd. Tessa protesteert dan ook voordurend, maar gaat toch elke keer weer overstag. Irritant. Wat haar issues zijn met haar zoon komt ook al nauwelijks uit de verf.

Dat is vooral jammer voor hoofdrolspeelster Tjitske Reidinga (Gooische Vrouwen), want zij brengt wel degelijk spanning in haar scènes. Ze speelt Tessa als een vrouw met een pantser vol barsten; gestrest en kwetsbaar. Helaas geeft De Verbouwing ons verder maar weinig redenen om met haar te sympathiseren.

In 109 zalen