"I don’t do hocus pocus." Geen helderziende of leperbuiger houdt Sigourney Weaver voor de gek. Maar hoe geloofwaardig is de paranormale thriller Red Lights zélf?

Waarom geloven zoveel mensen eigenlijk nog in mediums en paragnosten?

Figuren als Uri Geller en gebedsgenezer Peter Popoff zijn al lang geleden ontmaskerd. Bekijk op internet maar eens de filmpjes van beroepsscepticus James Randi.

Zendertje

Professor Matheson (Sigourney Weaver) in Red Lights is de vrouwelijke versie van James Randi. Samen met assistent Tom Buckley (Cillian Murphy) doet ze niets anders dan bedriegers ontmaskeren. Eén scène, waarin ze een gebedsgenezer betrappen met een zendertje is duidelijk geïnspireerd op de zaak Peter Popoff.

Er is maar één man die Matheson nooit op fraude heeft kunnen betrappen: de blinde helderziende Simon Silver (Robert De Niro). Hij raakte ooit een gevoelige snaar bij Matheson. Haar zoon ligt al jaren in een diepe coma, ze gelooft niet in het leven na de dood - maar Silver deed haar tóch even twijfelen. Dat maakte haar kwetsbaar.

Wanneer Silver zijn comeback maakt met een grote show, wil Matheson zich er dus liever niet opnieuw aan branden. Maar haar assistent is niet te stoppen. Geholpen door studente Sally Owen (Elisabeth Olsen) gaat Tom Buckly op onderzoek uit. En dan beginnen er ook buiten de show onverklaarbare dingen te gebeuren…

Leuk stel sceptici

Red Lights is de nieuwe film van Rodrigo Cortés. De Spaanse regisseur maakte in 2010 de uitstekende thriller Buried, waarin Ryan Reynolds anderhalf uur lang levend begraven lag. Zo knap, claustrofobisch of memorabel is Red Lights niet geworden.

In de eerste helft valt er nog wat te genieten. Weaver en Murphy zijn een leuk stel sceptici. Je bent iedere keer weer geboeid wanneer ze met ingewikkelde meetapparatuur óf met simpel logisch redeneren onthullen waarom een fakir lijkt te zweven of waarom de tafel danst tijdens een spiritistische sèance.

Waarschuwingssignalen

Maar De Niro als angstaanjagende helderziende met een geheim dat je misschien helemaal niet moet willen achterhalen? Nou, nee. "Ik voel mijn adem branden met het vuur van een nieuw begrip!",  schreeuwt hij een zaal vol goedgelovigen toe – maar het blijft gewoon een veel te lang speechende De Niro met een zonnebril.

Naarmate de ontknoping nadert moet Red Lights het steeds meer hebben van de oude horrorclichés: enge ruimtes en harde geluiden. ‘Red Lights’ zijn waarschuwingssignalen die erop wijzen dat iemand de boel probeert te belazeren. Hier is een red light: Cortés heeft – hocus pocus - nog één laatste twist in zijn mouwen verstopt.

In 46 zalen