Rauwe satire waarin een man met terminale kanker naar de wapens grijpt. Confronterend, zeker na het bioscoopbloedbad in Aurora.

Na het bloedbad in de bioscoop in Aurora eind juli trok studio Warner Brothers meteen de trailer van Gangster Squad terug, omdat in die gangsterfilm ook een schietpartij in bioscoop plaatsvindt.

De film is uitgesteld en de scène wordt er wellicht zelfs helemaal uitgehaald. Dat is niet het geval bij de gitzwarte satire God Bless America, waarin ook al geschoten wordt in een bioscoop.

Lomp

En dat terwijl deze independent film – die dus buiten een grote studio om is gemaakt – dichter bij de werkelijkheid van Aurora staat dan de historische film Gangster Squad.

Maar goed, het punt bij een satire is natuurlijk ook om iets te melden over de huidige samenleving. En in God Bless America richt regisseur Bobcat Goldthwait zijn pijlen met name op de lompheid die via reality tv in de Amerikaanse samenleving doordringt.

Hersentumor

Hoofdpersoon Frank (sterke rol van Joel Murray) is aan het eind van zijn latijn. Hij is gescheiden en zijn vrouw en dochter haten hem.

Als hij ook nog wordt ontslagen en een hersentumor blijkt te hebben grijpt hij naar de wapens. Eerst met het idee zelfmoord te plegen, maar als hij op tv de zoveelste ranzige reality show ziet voorbij komen krijgt hij een beter idee: hij gaat afrekenen met de kanker in de samenleving.

Daarmee is Frank een typische lone wolf, net als Aurora-schutter James Holmes. Hij geeft ook toe: "Het is niet normaal om mensen te willen vermoorden, maar ik ben ook niet langer normaal." Daarnaast heeft hij een paar sterke monologen waarin hij haarfijn analyseert wat er mis is met de huidige maatschappij. Dat legt hij uit aan Roxy, een verknipte tiener die zich als fan aan hem opdringt.

Bonnie & Clyde

Deze hedendaagse Bonnie & Clyde rekenen keihard af met lompe Amerikanen die twee parkeerplaatsen in beslag nemen, of mobiel bellen in de bioscoop. Goed dat iemand daar iets van zegt, al zijn de maatregelen die Frank neemt – de overtreders executeren - natuurlijk buitensporig en extra pijnlijk na wat er recent in Denver is gebeurd. Maar goed, laten we vooral niet uit het oog verliezen dat God Bless America een satire is.

Als satire is de film zeker geslaagd, met onder meer een vileine kijk op talentenshows waarin vals zingende kandidaten ondanks een gebrek aan talent beroemd kunnen worden. Tussen al het grove geschut zitten zeker ook losse flodders, maar hoofdrolspeler Joel Murray is een fascinerende antiheld. Mits de kijker bestand is tegen satirisch geweld dat erg dicht in de buurt van de recente realiteit komt, natuurlijk.

In 6 zalen