Take this Waltz is tegendraads, romantisch en ontroerend: "Ik hou zoveel van je, dat ik je wel tot moes zou willen slaan en als lijm verkopen."

Margot (Michelle Williams) en Lou (Seth Rogen) wisselen voortdurend van dit soort vreemde liefkozingen uit.

Hij is zorgzaam, speels en de hele dag bezig met het kippenkookboek dat hij schrijft. Zij is een 28-jarige journaliste die soms lijdt onder aanvallen van melancholie. Ze zijn vijf jaar gelukkig getrouwd in Toronto.

Gekmakend

En toch wordt Margot in verleiding gebracht. Tijdens een reis ontmoet ze de aantrekkelijke kunstenaar Daniel (Luke Kirby). De vonken slaan over. Ze flirten hevig in het vliegtuig. Margot stelt die ene vervelende mededeling uit tot het allerlaatste moment, vlak voordat ze uit de taxi stapt: "Ik ben getrouwd."

Maar Daniel valt niet meer te ontwijken; hij woont namelijk, stomtoevallig, aan de overkant van de straat! Margot doet haar best om Lou trouw te blijven, maar dit zijn geen vonken meer; dit is een complete bosbrand. "Ik moet weten wat je met me zou doen", fluistert ze in een koffiehuis. Daniel vertelt het haar graag in grafisch detail.

Gekmakend is het! Vijf jaar getrouwd met de liefste man ter wereld, nog steeds zielsveel van hem houden, maar ondertussen ook hopeloos verliefd zijn op de buurman. Nieuwe dingen worden op den duur ook oud, weet Margot, en het leven is nu eenmaal niet altijd vervullend, maar toch…

Grenzeloos haatbaar

Regisseur Sarah Polley (Away from her) benadert liefde, trouw en ontrouw zonder de versimpeling die je in veel andere films ziet. Was het maar zo dat je oude partner alleen maar saai was, of de nieuwe vlam alleen maar een oppervlakkig avontuurtje – zo gemakkelijk is het nooit.

Take this Waltz laat je Margots twijfels volgen en al haar verstandige en minder verstandige keuzes. Iets té uitgebreid zelfs, want het laatste kwartier waarin het verhaal abrupt van toon verandert, had best gemist kunnen worden. De film, met dubbelzinnige pareltjes als ‘Je bent grenzeloos haatbaar!’, voelde al helemaal af.

Beetje verdrietig

Desondanks, Take this Waltz bevat veel mooie scènes en spitsvondige dialogen. Niet alleen het erotische gesprek in het koffiehuis is memorabel. Het moment waarop Lou verklapt welke grap hij al jaren met Margot uithaalt, is zowel geestig als een beetje verdrietig.

Michelle Williams, eerder dit jaar te zien in My week with Marilyn en Meek’s Cutoff is prachtig en breekbaar. Komiek Seth Rogan speelt mooi ingehouden. Zij en de andere acteurs in Take this Waltz bewijzen nog maar eens dat Hollywood niet het alleenrecht heeft op humor en romantiek.

In 22 zalen