The Watch - Akiva Schaffer

Komieken Ben Stiller, Vince Vaughn, Jonah Hill en Richard Ayoade als buurtwacht. Voelt u zich al een beetje veiliger?

Glenview is zo’n slaperig stukje Suburbia waar echt nooit iets gebeurt. Evan (Ben Stiller), de manager van een zelfbedieningsgroothandel, is ook al zo’n brave burgerman.

Laat nou net zijn zaak in Glenview de uitvalsbasis zijn van een buitenaardse invasie!

Cool jasje

Evan krijgt voor het eerst lucht van de gevaren die Glenview en de mensheid bedreigen, wanneer zijn Mexicaanse nachtwaker wordt vermoord. Eerlijke, oprechte Evan trekt het zich erg aan want Antonio Guzman was net Amerikaans staatsburger geworden. Omdat de politie niets doet, besluit Evan een burgerwacht op te richten.

De animo valt tegen. Slechts drie mannen melden zich aan. Vrolijke Bob (Vince Vaughn), die zich vooral verheugt op avondjes bier drinken met de jongens; Franklin (Jonah Hill), die politieman wilde worden en nog steeds kwaad is dat hij werd afgewezen; en de rare snijboon en net gescheiden Brit Jamarcus (Richard Ayoade).

Evans goede bedoelingen maken al snel plaats voor de ongein van vier bij nader inzien toch niet zo heel volwassen mannen. Allemaal in een cool jasje, met een tijger en vlammende vleugels op de rug, door de buurt cruisen met gangster rap op de speakers. Een blikje bier onder het dashboard – zodat de sheriff het niet ziet.

‘We are amongst you’

Wanneer deze gasten alien wapentuig vinden gaan tractoren, huizen en zelfs hele koeien in vlammen op. Met Saturday Night Live-regisseur Akiva Schaffer en scenarioschrijvers Seth Rogen en Evan Goldberg (Da Ali G Show) staat The Watch garant voor een grote hoeveel grappen.

Dat neemt niet weg dat deze buurtwacht ook echt iets te doen staat. Een stervende alien verklapt: ‘We are amongst you’. Zou oude Manfred (een leuke bijrol van R. Lee Ermey, de drill instructer uit Full Metal Jacket) soms overgenomen zijn door een alien? Of Evans glibberige buurman? Waarom koopt die eigenlijk zoveel batterijen?

‘Destroy the transmitter’

De grappen zijn soms te puberaal en voor de handliggend, maar er valt veel te grinniken. Evan is een geslaagde Stiller-creatie: bespottelijk en tegelijkertijd innemend met al zijn ontzettend goede bedoelingen. Vaughn heeft een fraaie act met een Matroesjka pop.

Een terugkerend probleem met dit soort komedies is, dat in de tweede helft de plot belangrijker wordt dan de grappen. Dat de mannen de buitenaardse invasie stoppen (‘Destroy the transmitter!’) is natuurlijk totaal geen verrassing, dat een formulefilm als The Watch toch nog zo onderhoudend uitpakt is dat wel.

In 64 zalen

Lees meer over:
Tip de redactie