ParaNorman – Chris Butler, Sam Fell

Geschikt voor negen jaar en ouder: spoken, heksen en zombies in ParaNorman - en razend knappe stop-motion animatie.

Welk kind van negen wil er nou niet eens lekker naar een enge film kijken? Normans slaapkamer hangt vol griezelposters.

Toch zijn ouders bij deze gerustgesteld: de animatiefilm ParaNorman gaat wel over levende doden en andere horror die kinderen interesseert, maar wordt nooit té griezelig.

Zeven zombies

Norman Babcock woont met zijn ouders en oudere zus in Blithe Hollow. Norman is anders. Zijn klasgenoten vinden hem (pestkop Alvin heeft het met grote letters op zijn kastje geschreven) een ‘freak’, en zij weten nog niet eens álles. Niet alleen houdt Norman van griezelfilms – hij kan ook de doden zien. Net zoals dat jochie uit The Sixth Sense.

De geest van oma, de geest van een overreden kat… Normans dikke vriendje Neil vindt het allemaal ontzettend fascinerend, maar wordt toch zenuwachtig wanneer Normans geheimzinnige oom Prenderghast de jongens waarschuwt dat een eeuwenoude heksenvloek in vervulling dreigt te gaan.

Te laat! Zeven zombies uit het jaar 1712 rijzen op uit hun vochtige graven en jagen de inwoners van het stadje de stuipen op het lijf. Alleen wanneer Norman het geheim achterhaalt van de Blithe Hollow Heks kan hij voorkomen dat de zombies Blithe Hollow onder de voet… euh… strompelen.

Stop-motion

ParaNorman van Studio Laika (Coraline), is de grootste stop-motion animatie productie tot nu toe. 320 mensen werkten jaren aaneen om deze poppen te laten bewegen. Alleen al voor Norman werden 28 verschillende poppen gebruikt. 122 verschillende bewegende onderdelen. Een technisch hoogstandje.

Voor de volwassen filmliefhebber bevat ParaNorman meer leuks: een groot aantal verwijzingen naar klassieke horrorfilms bijvoorbeeld. Halloween, Friday the 13th, Night of the Living Dead, The Evil Dead, Carrie… Allemaal films die je voor je tiende natuurlijk helemaal niet gezien mag hebben.

Ondeugend

Het geheim van Blithe Hollow Heks is eigenlijk hartstikke lief, net zoals de zeven zombies vooral grappig zijn. De rottende ribben steken er uit, een onderkaak kleppert los, maar je zult ze nooit iemand op zien eten. Uiteindelijk is ParaNorman vooral een grappig verhaal over een bijzonder jochie dat gepest wordt en voor zichzelf leert opkomen.

Die moraallessen botsen wel een beetje met het stoute onderwerp. Wat, willen Normans ouders aan het begin van de film weten, ben je aan het kijken? ‘Oh,’ antwoordt het jochie van elf. ‘Sex and violence’. Zo ondeugend had ParaNoran wel vaker mogen zijn.

2D, Nederlands gesproken in 8 zalen
3D, Nederlands gesproken in 94 zalen
3D, Engels gesproken in 25 zalen

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie