Recensie: The Expendables 2 overtreft eerste deel

Vermakelijk vervolg op de oude rotten-knokfilm uit 2010. Dit keer vechten ook Jean Claude van Damme én Chuck Norris mee.

Twee jaar terug was The Expendables een van de guilty pleasures van de zomer: een ouderwetse beukfilm waarin bijna alle actiehelden uit de jaren tachtig waren verenigd.

Het zootje werd aangevoerd door het power trio Sylvester Stallone (die toen ook de regie deed), Arnold Schwarzenegger, en Bruce Willis.

Bekijk de trailer

Alleen jammer dat die laatste twee niet in actie kwamen. Dat gemis wordt ruimschoots goedgemaakt in The Expendables 2.

Over the top

In de openingsscène geeft regisseur West (The Mechanic) meteen zijn visitekaartje af. Barney Ross (Stallone) en zijn team verrichten een spectaculaire reddingsactie in Nepal, waarbij de bad guys bij bosjes het loodje leggen.

Tussen het wapengeweld door hebben onze helden uiteraard tijd voor een goed geplaatste oneliner. Volkomen over the top, maar wel geestig. Net als de identiteit van de gijzelaar die ze weten te redden.

Dan wordt even gas teruggenomen, tot een kwaaie Church (Willis) met een nieuwe opdracht komt die Ross niet mag weigeren. Het buit maken van een soort TomTom uit een vliegtuig lijkt een routineklusje, totdat Jean Vilain (Jean-Claude van Damme) opduikt met zijn bende.

Hij wil de TomTom ook hebben, en schrikt niet terug voor een laffe moord op Barneys protegé Billy ‘the Kid’ (Liam Hemsworth).

Art imitating life

Dat Stallone’s personage vervolgens een grafrede houdt voor iemand die hij als zijn zoon beschouwde, is een macaber geval van art imitating life. Stallone’s zoon Sage stierf  vorige maand onder verdachte omstandigheden.

Maar in de actiefilm zelf wordt niet lang stilgestaan bij een dode meer of minder. De pret wordt nog groter wanneer ook Willis en Schwarzenegger eindelijk in actie komen, geflankeerd door Stallone.

Dat ook nog actieheld Chuck Norris opduikt maakt de feestvreugde compleet – de enige die nog ontbreekt is Steven Seagal. Misschien een ideetje voor Expendables 3?

Smakelijke oneliners

Lawaaierige actie wordt in de beste jaren tachtig tradities afgewisseld met smakelijke oneliners (Schwarzenegger: ‘we all belong in a museum!’).

En met Jean-Claude van Damme heeft Expendables 2 ook een prima schurk in huis. Dit alles maakt dat deze sequel zowaar beter is dan het origineel, en dat is een zeldzaamheid, zeker bij actiefilms.

In 102 zalen

Lees alles filmrecensies op NUfilm

Lees meer over:
Tip de redactie