Eindelijk weer zon! De zomerse en muzikale romantische komedie You Instead is dan ook meer dan welkom.

Regisseur David Mackenzie was eerder dit jaar in de bioscoop met zijn film Perfect Sense. Ewan McGregor en Eva Green verloren hun zintuigen in Mackenzies matig geslaagde poging om een apocalyptisch scenario rond een virusuitbraak óók nog romantisch te maken.

De mix van humor, muziek en romantiek in You Instead gaat hem veel beter af.

Handboeien

You Instead is de grote hit van The Make. Leadzanger Adam (Luke Treadaway) is behoorlijk vol van zichzelf, maar een bezoek aan het Schotse popfestival T in the Park leert hem ook oog te hebben voor iemand anders: men ketent hem namelijk met handboeien aan de zangeres van de vagelijk feministische vrouwenpunkband The Dirty Pinks!

Morello (Natalia Tena) en Adam kunnen elkaars bloed wel drinken, maar het tot elkaar veroordeelde koppel roept natuurlijk vragen op. ‘Are you holding hands?’ vraagt Lake, Adams fotomodellenvriendin, jaloers. Morellos vriendje Mark reageert kalmer, maar met z’n vieren in één bed (in een yurt!) is toch ook niet wat hij in gedachten had.

Ondertussen slaagt Adams manager er maar niet in een betonschaar te vinden en levert ook twitteren met hun duizenden fans geen oplossing op. Aan Adams toetsenist Tyko (Mathew Baynton), een dromerige figuur in trendy kleren, hebben ze al helemaal niks. En straks moeten The Dirty Pinks en The Make wel gewoon optreden!

Modderbaden

Twee extreem tegengestelde zielen die tóch verliefd op elkaar worden, dat is natuurlijk de plot van heel veel romantische komedies. Hitchcock ketende zijn romantic leads al in 1935 aan elkaar in The 39 Steps. Wat You Instead gelukkig leuk en fris maakt, zijn de geestige personages, de Britse humor en de originele setting.

Iedereen die op een groot popfestival is geweest zal het herkennen: de uitgelaten, natgeregende menigte voor het podium, de smerige wc’s, de modderbaden en de nachtelijke feestjes waar iedereen tussen de tentjes muziek zit te maken, drinkt of vrijt. Ergens in zo’n tentje improviseren Adam en Morello die nacht een ‘Womaniser-blues’.

Tainted Love

Mackenzie regisseert het losjes, bijna als een concertregistratie, en dat maakt You Instead ook geloofwaardig. De personages – inclusief de rare figuur die de twee tortelduifjes aan elkaar ketende – gaan niet heel diep, maar zijn wel leuk herkenbaar. Optredens van Schotse bands als Kassidy, The View en The Proclaimers maken het plaatje compleet.

Van het sarcastische ‘Marcello developed a nasty growth on her hand’ tot ‘I want you instead’ in anderhalf uur. De finale is iets te zoet en voor de handliggend, maar eigenlijk zou je ook niet anders willen. Wat het weer deze week verder ook mag brengen, Adam en Morellos versie van Tainted Love brengt wat zon in je hoofd.

In 4 zalen