Recensie - Mash-up movie waarin de latere Amerikaanse president Lincoln met een bijl vampiers te lijf gaat. Geestig uitgangspunt, rommelig uitgewerkt.

Enkele jaren geleden was de mash up novel ineens populair: een genre waarin historie en horror werd vermengd. Wegbereider was Seth Grahame-Smith, wiens Pride and Prejudice and Zombies in 2009 een bestseller werd.

Een jaar later publiceerde hij Abraham Lincoln, Vampire Hunter. En ook andere schrijvers zagen er brood in, met inhakers als Sense and Sensibility and Seamonsters, Little Women and Werewolves.

Pride and Prejudice and Zombies

De grap van de mash up novel is er door de tsunami aan titels alweer een beetje vanaf, terwijl de verfilmingen een paar jaar op zich lieten wachten. Pride and Prejudice and Zombies zou als eerste worden verfilmd maar dat project liep vertraging op.

Zodoende is nu Abraham Lincoln, Vampire Hunter als eerste gereed, een mash up movie waarvoor Grahame-Smith zelf het script schreef.

Nightwatch en Daywatch

De regie is in handen van de Russische regisseur Bekmambetov, die met zijn kaskrakers Nightwatch en Daywatch bewees raad te weten met vampiers en actiefilms.

Dat laatste onderstreepte hij andermaal in Wanted, een stripverfilming met Angelina Jolie waarin de logica graag een stapje opzij terug deed als dat voor het spektakel beter uit kwam.

Dat is uiteraard ook weer het geval bij Abraham Lincoln, Vampire Hunter, al weten de makers het bizarre uitgangspunt behoorlijk aannemelijk te brengen. Lincolns moeder stierf door vergiftiging toen Abe nog een kind was; in de film is een vampierbeet de oorzaak.

En ook voor Lincolns latere strijd tegen de slavernij in het racistische Zuiden van de VS komen ze met een originele verklaring.

Schimmige figuren

Lincoln wordt gespeeld door Benjamin Walker, een boomlange acteur die weet te overtuigen als kruidenier (want dat is Lincoln ook nog geweest) en als vampierjager. De Britten Dominic Cooper en Rufus Sewell hebben de smakelijkste rollen als schimmige figuren die de latere politicus inwijden in de nachtelijke wereld van de bloedzuigers.

De makers kiezen ervoor om het absurde gegeven zo serieus mogelijk uit te werken. Dat is verstandig, maar kan niet voorkomen dat de film zwalkt van historisch drama naar actiefilm en weer terug.

Met name het tweede gedeelte is onevenwichtig: van melodrama schiet de film ineens door naar over the top actie. Helemaal geslaagd is deze mash up movie dus niet, maar het is wel origineel zomers popcornvermaak.

In 70 zalen

Lees alles recensies op NUfilm