RECENSIE - Voor wie alle dansprogramma’s en -films moe begint te worden: Step Up 4: Miami zorgt in elk geval voor een hoop nieuwe energie.

Ze zijn niet te stoppen. Dit is deel vier alweer.

Step Up, in 2006 begonnen, ligt wat dat betreft voor op die andere dansfranchise - al waren de twee delen van Streetdance dan weer wel vanaf het begin in 3D. Vergeleken met de Britse tegenhanger is Step Up 4: Miami Heat 3D ook een stuk - hoe zeg je dat netjes? - heter.

Flashmobs

Emily (Kathryn McCormick, ze had ook een rolletje in de remake van Fame) is de dochter van een rijke zakenman en wil dolgraag dansen voor een beroemd dansgezelschap. Haar vader is sceptisch. Maar dan ontmoet ze Sean (Ryan Guzman) en The Mob, zijn danscrew die met een serie wilde flashmobs heel Miami op stelten zet.

Filmpjes van die spectaculaire optredens - altijd op de meest vreemde plaatsen en wanneer niemand het verwacht - vinden hun weg naar het internet. En dat is ook de bedoeling. Sean en zijn beste maat Eddy (Misha Gabriel Hamilton) proberen zoveel mogelijk hits op YouTube te krijgen en zo een prijs van 100.000 dollar te winnen.

Maar dan wordt bekend dat er plannen zijn om Spring Gardens, het creatieve buurtje waar Sean, Eddy en de rest van The Mob wonen, plat te gooien voor een groot bouwproject. Tijd om iets échts te doen. ‘Van performance art naar protest art!’ Er is alleen één complicatie: de man achter het bouwproject is niemand minder dan de vader van Emily.

Romeo en Juliet

Sinds Romeo en Juliet is er eigenlijk niet veel veranderd. Een jongen en meisje worden verliefd en noch de verschillen in welvaart (Sean is de zoon van arme Cubaanse immigranten), noch de protesten van familie of vrienden kunnen dat stoppen. In dansfilms komen steevast ook twee heel verschillende dansstijlen bijeen.

Step Up 4 past precies in die formule. Het liefdesverhaaltje en de plot over dat bouwproject eindigen voorspelbaar. Veel spanning biedt het scenario niet. Eddy protesteert even wanneer Emily lid wil worden van The Mob, maar biedt haar twee tellen later een hoofdrol aan - in één en dezelfde scène! Dat gaat wel heel gemakkelijk.

Museum

Maar het draait in Step Up 4 natuurlijk om dans, en daarin wordt gelukkig weinig moeite gespaard. De film ophangen aan flashmobs is een goede vondst. In plaats van de zoveelste battle in een danshal - die zien er toch vaak ongeveer hetzelfde uit - draait het nu om een serie zorgvuldig voorbereide performances op verrassende locaties.

Step Up 4 start met stuiterende low riders op Ocean Drive. Er is een erg mooi optreden in een museum, waar The Mob zich bijna onzichtbaar heeft weten te maken tussen de kunstwerken. En natuurlijk eindigt de film met een finale waarin de vonken er - in dit geval letterlijk - vanaf vliegen. Mooi, want daar komen we ook voor.

In 99 zalen