Voor snoeiharde actiefilms moet je allang niet meer in Hollywood zijn. Uit Indonesië komt The Raid: geen gelul, maar beuken en breken.

Na het ochtendgebed doet politieman Rama (Iko Uwais) een uurtje krachttraining, laadt zijn pistool en kust zijn zwangere vrouw gedag.

Meer achtergrondinformatie krijg je niet. Hoeft ook niet, want het enige wat er in The Raid toe doet zijn de harde, echt keiharde gevechten.

Kicken

Er is nog wel een snelle briefing door politiecommandant Jaka (Joe Taslim). De missie in Jakarta luidt: bestorm dat oude flatgebouw vol gangsters en arresteer drugsbaron Tama op de bovenste etage. Nog één detail: Tama heeft twee levensgevaarlijke handlangers die luisteren naar de namen Andi en Mad Dog.

Bekijk de trailer


Rama, Jaka en hun politieteam sluipen stilletjes de trappen op, maar worden op de zesde etage al betrapt. Dan breekt de hel los. Bijna iedere bewoner van het gebouw is een moordenaar, verkrachter of roofovervaller en stort zich met sardonisch plezier op de ongelukkige agenten.

Het min of meer overzichtelijke machinegeweervuur maakt plaats voor machetes, stokken, oude koelkasten, messen, voeten en vuisten. Overal smakken mannen op het beton of breken hun rug op een tafelrand. ‘Schieten is als een afhaalmaaltijd,’ filosofeert Tama, ‘dit is pas écht kicken.’ Pistool tegen je hoofd. Trap in je smoel. TL-buis in je nek. Krak.

Erecode

Al bij zijn vorige film, Merantau (in Nederland niet uitgebracht) werd hoofdrolspeler Iko Uwais verwelkomt als dé nieuwe martial arts ster. Zijn stijl is niet sierlijk of acrobatisch, zoals we van de Chinezen of de Thai gewend zijn, maar hard en vuig. In je eentje tegen een flat vol gajes; dan vecht je niet volgens één of andere erecode.

Rama vecht om te overleven en dat voel je iedere moment. Regisseur Gareth Evans weet dat een onkwetsbare held veel saaier is dan een held die ieder moment het onderspit kan delven. De rustpunten, want ook die moeten er zijn in een actiefilm, benut hij om de spanning nóg verder op te voeren. Daar komt moordenaar Andi, op z’n dooie akkertje, met de lift naar beneden…

Au!

Evans begrijpt bovendien wat fans van martial arts films het liefst willen zien: de héle gevechtschoreografie - niet het geknip van de montageschaar zoals in zoveel andere zogenaamde vechtfilms. Uwais, Taslim en Yayan Ruhian (Mad Dog) zijn getrainde beoefenaars van de krijgskunst Pencak Silat en judo.

Het driehoeksgevecht tussen Rama, Andi en Mad Dog is één van de vele hoogtepunten. Grote kans dat je plaatsvervangend ineenkrimpt of ‘au!’ roept wanneer er weer eens iemand ongelukkig tegen de wand vliegt. Tropa de Elite meets Ong Bak: The Raid is nu al de beste martial arts film van 2012. Ik verwed er een knieschijf onder.

In 5 zalen