Het huwelijk is als een oude donut of een koekje. Nee, van diepe inzichten moet de romantische komedie The Five-Year Engagement het niet hebben.

Een psychologisch experiment met oude donuts speelt, geloof het of niet, een belangrijke rol in The Five-Year Engagement.

Vijf jaar is natuurlijk best lang om het van verloving tot huwelijk brengen, maar het probleem van dit filmidee is dat de uitkomst dus al in de titel besloten ligt. En dan duurt twee uur slappe romcom wel erg lang.

Super-Bunny

Hij, topkok Tom (Jason Segel) was verkleed als Super-Bunny tijdens de eerste ontmoeting. Zij, de Engelse sociaalpsychologe Violet (Emily Blunt), ging natuurlijk als prinses Diana. Een jaar later bedenkt hij, stik zenuwachtig, een rare smoes om haar naar een dakterras te lokken en vraagt haar ten huwelijk. Zij zegt ‘Ja’.

Bekijk de trailer

 

Tot zover gaat alles nog goed. Zelfs Toms wilde collega Alex (Chris Pratt) of de dronken toespraak van Violets zus Suzie (Alison Brie) tijdens het verlovingsfeest kunnen het geluk niet bederven. Dat doen ze zelf. Wanneer Violet een baan aangeboden krijgt in Michigan, lijkt het logisch om de bruiloft even uit te stellen tot na de verhuizing. En van uitstel…

Terwijl zo die vijf jaren verstrijken raakt de bruiloft steeds verder uit beeld. Tom, die een mooie baan in een restaurant in San Francisco verruilde voor werk in een broodjeszaak in Michigan, versombert. Alex en Suzie, wél hals over de kop getrouwd omdat er een kind op komst was, lijken zoveel gelukkiger…

Hertenjager

Als bovenstaande samenvatting niet zo heel grappig klinkt: dat klopt. Pratt, Brie en een aantal andere bijrolspelers zijn duidelijk ingehuurd om voor de humor te zorgen, maar de grappen zijn niet goed geschreven. Een mopje als ‘It’s your wedding, you only get a few of these,’ is te braaf. De masturbatiegrappen zijn dan weer te plat.

Hoofdprobleem is: er gebeurt niets grappigs met de twee hoofdpersonen. Violet maakt carrière aan de universiteit. Tom start een hobby als hertenjager (de film is preutser over seks dan over dierenleed) en laat een baard staan. Weer een misser, want een absurde situatie wordt pas grappig als hij herkenbaar is. Tom’s rare hobby komt uit de lucht vallen.

Koekiemonster

The Five-Year Engagement werkt het gebruikelijke rijtje pieken en dalen af, verrast nergens en doet er veel te lang over om uit te komen bij het al aangekondigde slotfeest. De moraal is samengevat in een dialoog waarin Suzie en Violet voor Elmo en Koekiemonster spelen: eet je het koekje nu op, of wacht je tot er iets lekkerders komt?

Segel, eerder te zien in Nicholas Stollers Forgetting Sarah Marshall, speelt weer het personage dat we ook uit de sitcom How I Met Your Mother kennen. Een aardige man die maar een klein beetje doorslaat als het tegenzit. Emily en hij praten de hele film lang alles lief uit met elkaar. Heel kneuterig – maar daarvoor ga je toch niet naar een romcom.

In 10 zalen

2 sterren