Reboot van Spider-man, die weer begint vóór Peter Parker door een spin wordt gebeten. Met Andrew Garfield en Emma Stone.

De nieuwste mode in Hollywood zijn reboots: films die een bekend verhaal weer helemaal opnieuw vertellen.

Een soort remake dus, maar dan van een filmserie. Batman Begins (2005) was een reboot, net als Star Trek (2009) en Rise of the Planet of the Apes (2011). Prometheus is min of meer een reboot (van de Alien-reeks), en de voor september geplande Bourne Legacy doet ook iets vergelijkbaars.

Blauwrode pakje

The Amazing Spider-Man is een overduidelijke reboot, want tien jaar na het begin van Spider-man trilogie wordt er weer van voren af aan begonnen. Met een nieuwe Peter Parker (Andrew Garfield) die nog niet door een spin is gebeten en dus ook nog geen Spider-Man is. Het bekende blauwrode pakje trekt hij pas in de tweede helft van de film aan.

Bekijk de trailer

 

Nadat de derde Spider-Man film vijf jaar terug verzandde in een overdosis aan schurken en meer verhaallijnen dan een spinnenweb telt hielden vaste regisseur Sam Raimi en acteur Tobey Maguire de vierde Spider-Manfilm voor gezien.

Maar filmstudio Sony wilde graag een nieuwe aflevering van de lucratieve stripheldenfilmserie, dus werd besloten tot een reboot. Dat is wel een beetje snel na de vorige drie.

De grote lijnen van het verhaal zijn daarom bekend: nerdy Peter wordt opgevoed door zijn oom en tante na de raadselachtige dood van zijn ouders. Tijdens een excursie wordt hij gebeten door een genetisch gemanipuleerde spin die Peter bovenmenselijke reflexen en krachten bezorgt. En na de gewelddadige dood van zijn oom zweert hij zijn nieuw verworven krachten in te zetten bij de misdaadbestrijding.

3D

Wat dat betreft biedt The Amazing Spider-Man niets nieuws, maar de uitwerking is toch iets anders. Er is een andere bad guy (The Lizard, gespeeld door Rhys Ifans), een ander meisje (niet Mary Jane maar Gwen Stacy, een leuke rol van Emma Stone).

En uiteraard is deze Spider-Man in 3D, wat het publiek in staat stelt nu echt met Spidey mee te swingen tussen de wolkenkrabbers van New York. Al moeten we daar wel tot het tweede uur op wachten, want Webb neemt de tijd.

Eieren

Het voordeel daarvan is dat Peter een echt personage wordt voor hij achter een masker verdwijnt. Geestig genoeg is zijn eerste opdracht als hij in superheldenpose op de dakrand van een wolkenkrabber staat: eieren halen voor zijn tante.

Het nadeel is dat er te veel tijd verloren wordt met een verhaal dat als bekend mag worden verondersteld. The Amazing Spider-Man is een prima zomerfilm, maar niet een die de recente herinnering aan de eerste twee Spider-Manfilms uitwist.

Drie sterren
In 116 zalen