Niet de vogel uit zijn beroemde gedicht, maar Edgar Allan Poe zélf speelt de hoofdrol in The Raven. De schrijver krijgt te maken met plagiaat van de bloedigste soort.

E.A. Poe (1809-1849) was de bedenker van verhalen als The Masque of the Red Death, The Cask of Amontillado en The Tell-Tale Heart.

Griezelige, macabere vertellingen vol moord en doodslag. En nu (nou ja, de film speelt zich af in Baltimore in het midden van de negentiende eeuw) is iemand die exact aan het nadoen.

Literaire moorden

Een mysterieuze dubbele moord in een gesloten kamer doet bijvoorbeeld sterk denken aan het begin van The Murders in the Rue Morgue. Dat is detective Emmett Fields (Luke Evans) ook opgevallen. Hij zoekt daarom onmiddellijk contact met de aan lager wal geraakte Poe (John Cusack).

Bekijk de trailer

Er worden nog meer moorden gepleegd in de stijl van Poe. Zo wordt een literair recensent in tweeën gekliefd door een enorme zwiepende bijl – precies zoals Poe dat in 1842 beschreven heeft in The Pit and the Pendulum. Verdacht. Kan de schrijver soms slecht tegen kritiek?

Fields geeft zijn verdenkingen jegens Poe al vrij snel op. Het lijkt duidelijk dat de dader elders gezocht moet worden. Gezamenlijk, als een soort voorlopers van Sherlock Holmes en Watson, zetten de detective en de schrijver de jacht in op de moordenaar.

Lantarenlicht

Wie zich V for Vendetta (2005) nog voor de geest kan halen, de eerste film van James McTeigue, zal het sfeertje herkennen. In de mistige straten van Baltimore vlieden schaduwen over vochtige muren. Bij het licht der lantarens doet men een nieuwe, huiveringwekkende vondst… De regie is een tikje ouderwets, maar wel fijn.

Verwacht ook niet het spektakel en de humor van bijvoorbeeld Sherlock Holmes. De ontluikende vriendschap tussen Poe en Fields is misschien minder geinig, maar wel écht. Net als Poe’s liefde voor Emily (Alice Eve), de jonge schone die hij uiteraard moet redden van een gruwelijk lot - zoals alleen hijzelf die bedacht kan hebben.

Nevermore!

Met de sfeer en de personages zit het dus wel goed in The Raven. Het script is minder sterk. Iedere moord verwijst naar een bekend Poe-verhaal en zorgt voor een nieuwe aanwijzing. Voor Poe-kenners is dat een leuke bijkomstigheid, maar het is een beetje simpel. En paar verrassingen en wendingen had best gemogen.

John Cusack is goed als Poe. Hij had een wat opvallender film verdiend. Laten we niet zo categorisch en somber zijn als Poe zelf was in zijn gedicht The Raven (‘Nevermore!’) maar meer dan een eenmalige optreden van Cusack als schrijver/detective zal er niet inzitten. Best jammer.

In 15 zalen