De Amerikaanse remake van Theo van Gogh’s 06 is een lieve film over twee eenzame zielen in New York.

Somewhere Tonight is de laatste van drie Amerikaanse remakes van Theo van Gogh-films.

Interview, met Steve Buscemi en Sienna Miller, kwam in 2007 uit. Blind Date, met Stanley Tucci en Patricia Clarkson, verscheen in 2008. In Somewhere Tonight treffen we ook al zo’n mooi duo: John Turturro en Katherine Borowitz.

Visstick

Op een nacht belt Leroy (Turturro) een telefoonnummer voor seksafspraakjes. Leroy is een eenzame fietskoerier die niet veel meer heeft in het leven dan zijn oude hond ‘The Amazing Helmut’. Hij reageert op de gesproken contactadvertentie van Patricia (Borowitz). Vooral eigenlijk omdat ze, net als hij, van visstick houdt.

Bekijk de trailer

Ook Patricia is eenzaam. Ze woont in een appartement waarvan alle ramen met kranten zijn dichtgeplakt en verlangt naar een vriendelijke stem. De onhandige en beetje trage Leroy ontpopt zich als een zachtaardige telefoonminnaar: ‘We hoeven niet pikant te praten.’

Weinig sekspraat dus, maar terwijl ze het aan de telefoon hebben over Leroy’s avontuur met een snoepjesdief of over het vogeltje dat voor Patricia’s raam tjirpt, ontstaat er iets wat op liefde lijkt. Leroy fantaseert over hun eerste kus. Want dat is natuurlijk de vraag: zullen ze elkaar ook in levende lijve durven ontmoeten?

Telefonische afstand

Net als de eerdere Van Gogh-verfilmingen, laat ook Somewhere Tonight zich bekijken als een toneelstuk voor twee. Turturro en Borowitz - in het echt man en vrouw – delen nooit dezelfde ruimte, maar overbruggen de telefonische afstand moeiteloos met hun spel.

Mooi is bijvoorbeeld de scène waarin Leroy geïrriteerd raakt omdat Patricia niet naar zijn verhaal lijkt te luisteren. Mooi en geloofwaardig, want daten is vaak een kwestie van aan elkaar wennen en leren hoe je samen kunt zijn. Geen donderslag bij heldere hemel; Somewhere Tonight is gespeend van dat soort romantische clichés.

Vrijheden

Cameraman Thomas Kist werkte destijds al met Theo van Gogh en schoot ook de twee eerdere remakes. Somewhere Tonight opent op exact dezelfde manier als 06 in 1994, maar verder veroorlooft regisseur Michael Di Jiacomo zich de nodige vrijheden ten opzichte van de oorspronkelijke film.

Ook in deze voorlopig laatste Amerikaanse remake ontbreken Van Goghs’ kenmerkende zwartgalligheid, provocaties en vuilbekkerij. Eerlijk gezegd: teruggebracht tot de essentie – twee eenzame mensen die wanhopig proberen contact te maken – winnen de verhalen aan humor en zeggingskracht.

In 4 zalen