Langdradige filmversie van de jaren ’80-serie bevat enkele geslaagde maar teveel flauwe grappen. Met Jonah Hill en Channing Tatum.

De Amerikaanse politieserie 21 Jump Street was vanaf 1987 vijf seizoenen lang een immens populaire tv-serie en het opstapje van Johnny Depp naar een filmcarrière.

Na 80 afleveringen was hij de serie en zijn tieneridoolimago zo beu dat hij aan John Waters’ zwarte komedie Cry Baby (1990) meedeed om van zijn imago af te komen.

Absurd

Inmiddels is Depp al jaren een van de beste betaalde filmsterren ter wereld en zijn van bijna alle politieseries (Starsky & Hutch, Miami Vice) filmversies gemaakt. Het heeft nog lang geduurd voor 21 Jump Street aan de beurt kwam; misschien wel omdat het uitgangspunt – volwassenen rechercheurs gaan undercover als middelbare scholieren – zo absurd is.

Bekijk de trailer

 

Maar vroeg of laat worden alle idiote ideeën uit de jaren tachtig herkauwd door mensen die zelf geen goede ideeën hebben, zoals de cynische politiecommissaris klaagt, in een van de beste grappen uit 21 Jump Street. Hij stuurt de twee onhandige agenten terug naar de middelbare school waar ze elkaars vijanden waren.

Dikkerdje Schmidt (Jonah Hill) was destijds de pispaal van hunk Jenko (Channing Tatum), maar nu moeten ze samenwerken om uit te vinden wie de drugsdealers zijn. Jenko legt Schmidt even uit hoe de pikorde op een school werkt, maar in hun twee jaar afwezigheid is die flink veranderd: de eco-nerds delen nu de lakens uit. Een aardige omkering van zaken.

Project X

Helaas verzandt de komedie na dit veelbelovende begin in de meligheden van de doorsnee middelbare schoolkomedie.

Natúúrlijk zien de undercover agenten zich gedwongen drugs gebruiken met de bijbehorende trip als gevolg. En uiteráárd wordt er een Project X-achtig feest georganiseerd dat uit de hand loopt. Allemaal zijpaden die moeten verhullen hoe dun het verhaal is.

Spoiler alert!

Een van de aardigste grappen zit aan het eind (en werd al weggeven op de MTV Awards): een cameo van Johnny Depp en zijn vaste 21 Jump Street-compagnon Peter DeLuise.

Maar die geslaagde grap kan niet voorkomen dat de filmversie te langdradig en te flauw is. Dat kon overigens niet verhinderen dat de film een dikke hit was in de VS.

In 78 zalen