AMSTERDAM - Hardrockmusical, gesitueerd in de jaren tachtig. Leuk tijdsbeeld, fletse hoofdrolspelers, maar briljante bijrollen van onder meer Tom Cruise.

In de jaren tachtig was alles bigger than life: de schoudervullingen, de brillen en vooral het haar. Niemand, man of vrouw, ging uit zonder de haardos flink getoupeerd te hebben.

Het was ook het tijdperk van de hair bands, ook wel poedelrockers genoemd: overdadig uitgedoste hardrockers als Twisted Sister, Def Leppard en Guns N’Roses.

Hairspray

Daar zat natuurlijk een musical in, al begon die musical, Rock of Ages, wel een bescheiden bestaan als off-off-Broadway show, om vervolgens alsnog de grote zalen van Broadway te bereiken. En nu dus ook de bioscoop, dankzij de filmversie van regisseur Adam Shankman, die eerder van de sixtiesmusical Hairspray een geslaagde film maakte.

Bekijk de trailer


Shankman claimt met Rock of Ages de eerste musical te hebben gemaakt waar jongens hun vriendin mee naar toe slepen in plaats van andersom. Rock of Ages begint echter conventioneel, met een meisje (Julianne Hough) uit de provincie dat in de bus naar Los Angeles een nummer inzet, waarna de andere buspassagiers invallen. Dat is even slikken voor hardrockfans.

Langharige Alec Baldwin

Maar zodra de naïeve Sherry in Hollywood belandt op de Sunset Strip, het louche uitgaansgedeelte, schiet Rock of Ages uit de startblokken.

Onder de lange haren van clubeigenaar Dennis Dupree gaat Alec Baldwin schuil, en zijn al even langharige hulpje Lonny wordt gespeeld door Russell Brand. Ook Catherine Zeta-Jones is hilarisch als de stijve burgemeestersvrouw die de verderfelijke hardrock wil verbieden.

Rockende Cruise

Maar Rock of Ages komt tot een hoogtepunt wanneer hardrockster Stacee Jaxx zijn intrede doet, een verbluffende rol van Tom Cruise, die Axl Rose van Guns N’ Roses goed heeft bestudeerd.

Hij trekt als een echte rockster elke scène naar zich toe met zijn wartaal en zijn poses. Ook Paul Giamatti mag er lekker op los schmieren als zijn sluwe manager.

Tegen al deze heerlijk karikaturale bijrollen steken de brave hoofdrolspelers, Hough en haar tegenspeelster Diego Boneta, flets af. De film zakt steeds in zodra zij in beeld komen, en dat kan niet de bedoeling zijn. Maar de amusante bijrollen en aanstekelijke nummers (I Love Rock ‘n’Roll, We Built This City) maken dat meer dan goed.

In 64 zalen