Het is al weer een tijdje geleden dat Zac Efron tienermeisjes het hoofd op hol bracht in High School Musical. Inmiddels is hij een echte vent geworden.

Brede, gespierde schouders, een ruig baardje, maar nog steeds die blauwe kijkers en die gevoelige wenkbrauwen.

Het ideale figuur, naar Hollywood-maatstaven, voor romantisch drama.

Beschermengel

Zac Efron speelt in The Lucky One de rol van sergeant Logan Thibault.

Driemaal vocht Logan in Irak en één gebeurtenis maakte vooral indruk op hem: de vondst van een foto van een onbekende blonde vrouw redde hem het leven. 'You got yourself a guardian angel", lacht een van zijn maten. 'She isn't mine", antwoordt hij. Maar dat gaat natuurlijk veranderen.

Terug in Amerika gaat Logan vrijwel meteen op zoek naar de mysterieuze schoonheid. Hij start zijn speurtocht in Colorado maar belandt verbazingwekkend snel in Hamden, in de hondenkennel van Beth (Taylor Schilling). De muziek, het vertragende beeld en de lang aangehouden blikken laten er geen misverstand over bestaan: zij is de ware.

Logan vertelt Beth niet van haar foto die zijn leven redde, maar accepteert wel een baantje in de kennel. Vanaf dat moment sjouwt hij dus in zijn strakke shirt met zware zakken hondenvoer, terwijl Beth dromerig toekijkt vanachter het keukenraam. Hij ravot in het licht van de ondergaande zon met de honden… Hij sluit vriendschap met haar zoontje Ben…

Margarinereclame

Logans zoektocht naar Beth duurt dus niet lang. Dat ze ideaal zijn voor elkaar, is ook meteen duidelijk. Het enige drama in The Lucky One komt van Beths ex Keith Clayton (Jay R. Ferguson, lachwekkend over the top). De jaloerse sheriff moet niks hebben van de plotseling opgedoken 'soldier boy' en dreigt Beth haar zoontje af te nemen.

Dat is te weinig om de belangstelling mee vast te houden. Voor de rest bestaat The Lucky One uit scènes waarin Logan en Beth elkaar ademloos in de ogen staren in een wereld waar de zon permanent in het water schittert en de rozen baden in goudgeel strijklicht. Het lijkt wel een margarinereclame van anderhalf uur.

Voorbestemd

'That's the journey of our life, the search for the light", horen we Logan in het begin zeggen. Een reis die dus vanaf de allereerste regel barst van de clichés en open deuren. Misschien is het wel helemaal geen toeval dat Logan die foto van Beth vond in Irak, of dat zij treurt om een broer die missing in action is. Misschien is het allemaal wel voorbestemd.

Zou het? Zelfs de conclusie is geen verrassing in deze film, waarin Bens vioolspel in de kerk is bedacht als één van de emotionele hoogtepunten. Keurig christelijke, patriottische en volkomen voorspelbare boeketreeksromantiek met twee hoofdrolspelers zonder chemie. Voorbestemd of niet, het is dodelijk saai.

52 zalen