Ruige versie van het sprookje is meer Tolkien dan Grimm. Charlize Theron is een prima heks, maar Kristen Stewart een chagrijnige Sneeuwwitje.

Het is dringen in het sprookjesbos. Na de bontgekleurde klucht die Tarsem Singh eerder dit jaar van Sneeuwwitje maakte in Mirror Mirror is het nu alweer tijd voor het veel ruigere Snow White and the Huntsman.

De aanpak is totaal anders, want de overheersende kleur hierin is het bruingrijs van modder. En verwacht ook geen hé-hó zingende dwergen.

Zevenmijlslaarzen

Omdat het verhaal bekend is stapt debuterend regisseur Rupert Sanders er met zevenmijlslaarzen doorheen. Wanneer de moeder van Sneeuwwitje sterft wordt haar plaats ingenomen door de mooie maar valse Ravenna (perfect gecaste Charlize Theron).

Bekijk de trailer

Al snel is ook de koning dood, zit Ravenna op de troon en kwijnt Sneeuwwitje weg in een kerker.

Chagrijnig

Het is vervolgens nogal problematisch dat Witje wordt gespeeld door Kristen Stewart, die een hele film lang al net zo chagrijnig kijkt als in alle Twilightfilms.

Daar heeft Witje dan ook alle reden voor in haar kerker, maar het maakt het antwoord ‘Sneeuwwitje’ op de onvermijdelijke vraag ‘spiegeltje spiegeltje aan de wand, wie is er het mooiste van het land?’ wat ongeloofwaardig.

Fout kapsel

Ook als ze later de opstand tegen de boze koningin leidt is Stewart in deze Jeanne D’Arc-rol niet erg overtuigend. Maar voor het zover is ontsnapt ze eerst uit de kerker naar een eng bos waar jager Eric (Chris Hemsworth, Thor uit The Avengers) eerst op haar jaagt en haar daarna helpt.

Hij had natuurlijk al aan het foute Kinksi-kapsel van Ravenna’s broer kunnen zien dat zijn opdrachtgever niet te vertrouwen was.

Lord of the Rings

Snow White and The Huntsman wordt aangeprezen als ‘van de makers van Alice in Wonderland’ – inderdaad was één van de zeven (!) producenten betrokken bij die film, maar daar is dan ook alles mee gezegd.

De makers hebben vooral goed naar Lord of the Rings gekeken, maar een echt visionair regisseur als Tim Burton of Terry Gilliam had er een eigen stempel op kunnen drukken.

Dwergen

Gelukkig zorgen de dwergen (zeven in de computer ingekorte Britse acteurs onder leiding van Bob Hoskins) voor de broodnodige komische noot in deze verder humorloze en ook bloedeloze Sneeuwwitje.

De poging het sprookje weer grimmig te maken moet worden toegejuicht, maar wanneer de sexy heks meer indruk maakt dan de gothic heldin Witje is er toch iets fout gegaan.

In 100 zalen