Langverwachte nieuwe sf van Ridley Scott blijkt inderdaad een prequel van Alien. Niet zo verrassend wellicht, maar wel spannend.

Geen ander filmproject, zelfs niet de nieuwe Batman-film The Dark Knight Rises, was het afgelopen jaar met zoveel geheimzinnigheid omgeven als Prometheus.

Dat het een nieuwe sf-film was van Ridley Scott stond vast, maar verder wilden de makers zo min mogelijk kwijt. Zeker niet over het hardnekkige gerucht dat Prometheus een prequel van Scotts eigen Alien (1979) zou zijn.

Gelekt

Een persscreening werd vorige week op het laatste moment nog afgelast omdat er ‘filmfragmenten waren uitgelekt’.

Een eigenaardige reden als je bedenkt dat de studio achter Prometheus al minstens 11 viral video’s en trailers de wereld in stuurde. Uit die legaal ‘gelekte’ fragmenten was wel op te maken dat Prometheus behoorlijk veel met het universum van Alien te maken had.

Albino hunk

De film, in fraai 3D, opent met een proloog op een verlaten planeet. Is het de aarde? En wat doet die albino hunk bij de waterval? Is het een mens? En waarom drinkt hij een gifbeker leeg? Het zijn intrigerende vragen.

Waarna de handeling zich verplaatst naar Schotland, anno 2089. Een expeditie onder leiding van Elizabeth Shaw (Noomi Rapace) ontdekt grottekeningen die suggereren dat ooit buitenaardse wezens de aarde hebben bezocht.

Weyland

Onder het van Erich van Däniken geleende motto Waren de Goden Kosmonauten (1968) reist een volgende expeditie, ook met Shaw, af naar een verre planeet. Na dik twee jaar hyperslaap ontwaakt de bemanning, een zootje ongeregeld dat aan de eerste Alien doet denken.

Naast wetenschappers als Shaw zijn er huurlingen die het tripje doen voor het geld, plus de ijzige geldschieter (Charlize Theron) van de firma Weyland.

Prequel

Die naam zal bij de Alien-fans een belletje doen rinkelen, want dezelfde firma financierde de rampzalige expedities uit Alien en Aliens.

Omdat Prometheus grofweg een eeuw vóór Alien speelt is deze afloop bij de Prometheus-bemanning nog niet bekend. Maar intussen weet de kijker zeker dat Prometheus een prequel is op Alien. Dat maakt de verassing van het verhaal minder groot, maar de film zelf niet minder spannend.

Androïde

Prometheus is behalve een prequel ook een soort dure remake van Alien, want opnieuw reist een groepje mensen naar een planeet met een akelig geheim, wederom is er een vrouwelijke heldin (Rapace) aan boord, plus een androïde (Michael Fassbender) waarvan niet duidelijk is of hij wel te vertrouwen is.

Bekijk de trailer van Prometheus

Trailer: Prometheus
Trailer: Prometheus

 

Fassbender speelt deze David – een blonde robot op sandalen! - met veel gevoel voor humor.

Instant klassieke scène

Baanbrekend is Prometheus dus niet, maar wel spectaculair, en met minstens één instant klassieke scène.

Rapace verricht hierin – in ondergoed, net als Sigourney Weaver ooit in Alien – een bijzondere operatie; meer vertellen zou zonde zijn. De film zelf is geen klassieker maar wel een prima zomerfilm, en beter dan op grond van de na de afgelaste screening ontstane bad buzz mocht worden verwacht.

In 96 zalen