AMSTERDAM - "Going to get somewhere… or just going?" Wat het ook is, de verfilming van het beroemde boek van Jack Kerouac doet er wel erg lang over.

Kerouac publiceerde On the Road in 1957. De roman gaat over de reizen van de jonge Sal Paradise door de Verenigde Staten, maar werd vooral bekend als hét boek van een rusteloze en opstandige generatie. Regisseur Walter Salles maakte eerder The Motorcycle Diaries en heeft dus wel iets met road movies.

'The mad ones'

Sal Paradise (gespeeld door Sam Riley) was het alter-ego van Jack Kerouac. In zijn New Yorkse schrijversvriend Carlo Marx (Tom Sturridge) herkennen we een andere belangrijke figuur van de Beat Generation, de dichter Allen Ginsberg. Vorig jaar portretteerde James Franco hem nog in Howl.

On the Road draait echter vooral om Dean Moriarty (Garrett Hedlund). Sal is gefascineerd door zijn losbandige en avontuurlijke vriend. Dean heeft in de bak gezeten, is getrouwd met Marylou (Kristen Stewart), is nu met Camille (Kirsten Dunst) en reist het liefst met zijn twee vrouwen én Sal kriskras door de States.

Bekijk de trailer

 

Van New York naar Denver; door Nebraska naar Algiers, Louisiana… Van literair café naar jazzclub, naar Mexicaans bordeel… Op gestolen benzine op zoek naar het échte leven. "The only people for me are the mad ones, mad to live, mad to talk, mad to be saved, desirous of everything at the same time, the ones who never yawn."

Bijrolspelers

Onderweg ontmoeten we enkele fantastische bijrolspelers. Viggo Mortensen speelt het personage dat gebaseerd is op cultschrijver William S. Burroughs. Steve Buscemi is verrukkelijk als de stiekeme homoseksueel die de jongens een lift geeft. Interessant is, dat we in de hoofdrollen een wat jongere generatie acteurs aan het werk zien.

Dat Kirsten Dunst (Melancholia) fantastisch breekbaar kan acteren, wisten we al. Sam Riley is ook goed, al is hij niet zo indrukwekkend als in Control. Garrett Hedlund (eerder te zien in actiefilms als Troy, Aragon en Tron: Legacy) en Kirsten Stewart (The Twilight Saga) bewijzen met deze film meer in hun mars te hebben.

Keurig

Toch gaat On the Road een beetje vervelen op den duur. Het is allemaal wel goed geacteerd en mooi gefilmd, maar je hebt toch sterk het gevoel dat Salles het boek teveel naar de letter heeft verfilmd en niet genoeg naar de geest.

Teveel naar de letter, en dat betekent dus meer dan twee uur doelloos rondrijden, drugs gebruiken en filosoferen. Te weinig naar de geest: want wat je mist is de humor, de opstandigheid en een acteur die de film écht naar zich toetrekt. On the Road is een keurig gemaakte film, maar Kerouac schreef zijn roman nu juist voor ‘the mad ones.’

In 35 zalen