Aardige Deense komedie over een uitgebluste wijnhandelaar die zijn (bijna ex-) vrouw gaat opzoeken in Argentinië.

Deense filmmakers hebben ons de afgelopen jaren veel kijkplezier bezorgd. Van Lars von Trier (Dogville, Melancholia) tot Tomas Vinterberg (Festen) en van Anders Thomas Jensen (Adam’s Apples) tot Nicolas Winding Refn (Pusher, Drive).

Wie de Deense cinema een beetje heeft gevolgd ziet in de komedie Superclásico van Ole Christian Madsen (Flammen & Citronen) dan ook bekende gezichten terugkeren.

Christian (Anders W. Berthelsen uit Italian for Beginners) is een uitgebluste wijnhandelaar die voornamelijk zijn eigen voorraad aan het opdrinken is. Zijn vrouw Anna (Paprika Steen uit Festen) heeft het beter voor elkaar: zij heeft in Argentinië een nieuw bestaan opgebouwd als voetbalmakelaar, en een jonge voetbalgod aan de haak geslagen.

Spontane opwelling

Omdat Anna wil hertrouwen heeft ze Christian ter ondertekening de echtscheidingspapieren opgestuurd. Maar Christian kan zich er niet toe zetten zijn handtekening te plaatsen en besluit in plaats daarvan in een zeldzame spontane opwelling naar Buenos Aires af te reizen. Hun introverte puberzoon Oscar neemt hij mee naar Argentinië.

Bekijk trailer:


Anna zit niet te wachten op bezoek van haar man, want ze is druk bezig haar vriend Juan een lucratief contract bij een Braziliaanse club te bezorgen. Maar haar zoon wil ze graag zien, dus verleent ze man en zoon met enige tegenzin onderdak in de villa van Juan. Die begroet Christian hartelijk – hij mag dan wat simpel zijn, gastvrij is hij zeker.

Boca Juniors vs River Plate

De verschillen tussen Deense binnenvetters en temperamentvolle Argentijnen worden flink aangedikt in het nogal kluchtige Superclásico. De titel verwijst naar de derby tussen de rivaliserende voetbalclubs Boca Juniors en River Plate, een wedstrijd die aan het begin van de film plaatsvindt en verder -vreemd genoeg- geen rol speelt in het verhaal.

Superclásico is een aardig zomers niemendalletje dat de Deense Oscarinzending was, maar toch niet in de schaduw kan staan van recente Deense films. Daarvoor leunt het script te zeer op kluchtige verwikkelingen en toeval.

De voice-over legt bovendien geheel overbodig nog eens uit wat de personages denken en voelen. Maar ach, het sfeertje is zomers en luchtig en er kan gelachen worden.

In 10 zalen