Act of Valor is een rekruteringsfilm voor de US Navy SEALs; niets minder dan militaire propaganda en helaas ook niets meer.

Heldendaden, daartoe zijn deze mannen ongetwijfeld in staat.

Act of Valor volgt de speciale antiterrorisme-eenheid van Luitenant Rorke, Chief Michael, Dave, Ajay, Sonny, Ray, Duncan, Van O en Weimy. Stuk voor stuk stoere Navy SEALs met medailles voor bewezen moed.

Echte SEALs

En dat zijn ze écht. Want hoewel het verhaal geheel verzonnen is, worden de belangrijkste rollen in Act of Valor gespeeld door echte SEALs. Alleen de slechteriken en CIA-agente Lisa Morales (Roselyn Sanchez) zijn gespeeld door acteurs.

Bekijk de trailer van Act of Valor


We flitsen in de film razendsnel de wereld over: de SEALs trainen hun parachutesprongtechniek in San Diego, terroristen laten een ijscokar ontploffen op een schoolplein in Manilla en in Costa Rica wordt Lisa Morales ontvoerd door de mannen van drugs- en wapenhandelaar Christo (Alex Veadov).

Dat is nog maar het begin. De SEALs zetten een bevrijdingsactie op voor Lisa en vinden daarbij een mobiele telefoon die de ergste vermoedens bevestigt. Christo heeft contact met de Tsjetsjeense jihadist Abu Shabal (Jason Cottle) – en die bereidt met Filippijnse zelfmoordterroristen een aanslag voor op Amerikaans grondgebied!

Geoliede machine

Die eerste bevrijdingsactie in Costa Rica levert veruit de beste scène op en laat zien waarom Act of Valor best had kunnen slagen. Met een overdaad aan militaire ‘intel’ gaan de mannen ‘down range’… Wij volgen de minutieuze voorbereidingen van de twee aanvalsteams op de voet… De spanning stijgt…

Met als hoogtepunt, de SEAL die precies op het juiste moment uit de rivier opduikt en stilletjes een neergeschoten bewaker het water intrekt. Wanneer deze kerels optreden als een geruisloze, precieze en een goed geoliede vechtmachine houdt zelfs de grootste pacifist in de bioscoop even de adem in.

Propaganda

Latere scènes zijn jammer genoeg niet zo spannend. Het handheld camerawerk wordt eentonig. En dan gaat ook opvallen dat het plaatje een beetje té perfect is. Er vallen geen burgerslachtoffers. Alle SEALs zijn keurig getrouwde, verantwoordelijke mannen. Drank, vrouwen of sigaretten? Hell, deze soldaten vloeken niet eens!

Hét verkoopargument van Act of Valor is realisme, dus daar mag je de film ook op afrekenen. Dat Act of Valor doet alsof oorlog een tof computerspelletje is, maakt de film vooral minder geloofwaardig en minder spannend. Dat de makers daarmee een nieuwe generatie kinderen de oorlog in proberen te lokken (‘Sing your death song’) is, als je er even bij stilstaat, gewoon misselijkmakend.

In 50 zalen