Geestige horrorfilm waarin Johnny Depp als vampier na twee eeuwen ontwaakt in de jaren zeventig. Groovy!

Tim Burton en Johnny Depp zijn een van de meest creatieve en succesvolle regisseur/acteurskoppels uit de recente filmgeschiedenis.

Sinds Edward Scissorhands (1990) werken ze al samen, en dat leverde pareltjes op als Ed Wood, Sleepy Hollow, Charlie and the Chocolate Factory, Sweeney Todd en het meest recent Alice in Wonderland.

Cultserie

Dark Shadows is alweer de achtste film waarin de twee hun gevoel voor humor en horror weten te delen, en het is weer een sfeervol meesterwerk geworden.

Bekijk de trailer van Dark Shadows


Het verhaal is gebaseerd op de gelijknamige cultserie uit de jaren zestig die de Nederlandse tv nooit heeft gehaald, maar in dezelfde hoek zat als The Munsters en The Addams Family: sitcoms over families die toevallig bovennatuurlijke gaven hebben.

Heks

De pater familias van Dark Shadows is Barnabas Collins (Depp), een zoon van Engelse emigranten die eind 18e eeuw aan de oostkust van de VS rijk werden met de visvangst.

Barnabas had een goed leven als playboy, maar toen hij het hart van dienstmeid Angelique (Eva Green) brak nam deze heks wraak: ze doodde iedereen waar Barnabas van hield, veranderde hem in een vampier en liet hem vervolgens begraven.

Vis in blik

Bijna twee eeuwen later, in 1972 om precies te zijn, wordt Barnabas bij werkzaamheden opgegraven en zijn kist geopend.

Na zijn bloeddorst te hebben gelest aan de werklui gaat Barnabas terug naar het kapitale familielandgoed, waar inmiddels zijn verre nazaten hun intrek hebben genomen. Maar het gaat niet goed met hun ingeblikte vishandel, want heks Angelique leeft ook nog steeds en is een geduchte concurrente.

Lavalamp

Meer dan een horrorfilm of een thriller over vis-in-blik is Dark Shadows een komedie over een vampier die zich aan de rare jaren zeventig probeert aan te passen.

Dat levert veel geslaagde grappen op, over lavalampen en andere modeverschijnselen plus een puike soundtrack. Jaren ’70-relikwie Alice Cooper komt ook nog even opdagen!

Alcoholistische huispsychiater

Depp krijgt vooral tegengas van vrouwelijke acteurs: behalve de heerlijke Eva Green heeft hij te stellen met matrone Elizabeth (Michelle Pfeiffer), dochter des huizes Carolyn (Chloë Grace Moretz uit Kick-Ass) en de alcoholistische huispsychiater Julie Hoffman (Helena Bonham Carter).

Dark Shadows is door vertrouwde Burton-elementen en vaste acteurs een feest der herkenning - en toch een volkomen originele film.

In 69 zalen