Al geef je Jason Statham maar een halfdegelijke actiefilm; hij breekt gegarandeerd de tent af. Altijd leuk.

In Safe moet de kale actiester uit Lock, Stock and Two Smoking Barrels, Transporter, Crank en The Expendables het opnemen tegen corrupte politiemannen, de Russische maffia en de Chinese maffia.

Een kolfje naar zijn hand.

Halfdegelijk en hoogbegaafd

Halfdegelijk is wel het woord voor het overvolle en rommelige scenario van Safe. Het draait allemaal om het hoogbegaafde Chinees meisje Mei (Catherine Chan) en een mysterieuze cijfercode. Mei is uit haar moederland ontvoerd door de mannen van maffiabaas Han Jiao. Zij dwongen haar een ingewikkeld getal uit het hoofd te leren.

Bekijk de trailer van Safe


Waar de code voor dient wordt pas halverwege de film onthuld, maar de Russische maffia is in elk geval ook geïnteresseerd. De elfjarige Mei wordt dus een tweede keer ontvoerd. Met vette Slavische tongval: 'Give me the code, or I’m going to torture your little body with the methods your people is famous for.' Safe kijkt niet op een stereotype of twee.

Luke Wright (Statham) heeft al eens eerder met dit tuig te maken gehad en is zo ook zijn vrouw verloren. Wanneer hij dus ziet dat Mei hulp nodig heeft, twijfelt hij geen moment. Gelukkig maar, want inmiddels maakt ook een derde partij - een stel corrupte smerissen - jacht op die arme, kleine Mei.

‘Don’t lose any sleep’

Boaz Yakin is een regisseur die wel weg weet met hectische actiescènes. Wanneer Luke het Chinese meisje snel in een auto laat stappen terwijl van drie verschillende kanten slechteriken naderen, zorgen de slimme enscenering, woeste camerabewegingen en opvallende shots in achteruitkijkspiegels voor de nodige opwinding.

Massale schietpartijen in restaurants en dansgelegenheden zijn niet zo waarschijnlijk als Safe ons wil doen geloven, maar Yakin regisseert de camera en zijn actieheld zo dat je dat graag vergeet. Het gaat er hard aan toe. Wie geen trap krijgt, krijgt drie kogels in zijn maag gepompt. 'Don't lose any sleep,' zegt Luke dan tegen het meisje. 'He had it coming.'

Ballen

Safe was beter gediend geweest met een plot dat even simpel was als de stereotype crimineel die dit verhaal bevolkt. Een onthulling over Lukes verleden maakt het onnodig ingewikkeld, voegt weinig toe en haalt eerder de vaart en de spanning uit de film. De code levert, eenmaal gekraakt, ook geen grote verrassingen op.

Maar goed, een film met pittige geregisseerde actiescènes waarin Statham mag trappen, slaan, schieten en door de stad mag scheuren met geknevelde politiemannen en criminelen in de kofferbak; dat kan simpelweg niet vervelen. Jason is zelfs cool als hij een broodje eet. De man heeft ballen. 'Yeah, amazing I can even walk.'