Streetdance verruilt de straten en clubs van Engeland voor een Europese rondreis en een groots optreden in Parijs, maar verliest onderweg wel wat street cred.

Streetdance was in 2010 de eerste 3D dansfilm en behoorlijk leuk dankzij hoofdrolspeelster Nichola Burley en de energieke danscrews uit Britain’s Got Talent. Het vervolg – met een vrijwel geheel nieuwe cast, waaronder de Nederlander Niek Traa – moest bigger worden, maar het werd er niet better van.

Caliente!

Deze keer volgen we Ash (Falk Hentschel). De jonge danser wil dolgraag het wereldkampioenschap Street Dance winnen, maar valt bij de eerste poging al meteen op zijn gat. Er zit maar één ding op: de beste dansers uit Europa bij elkaar brengen om het arrogante team Invincible te verslaan.

Maar dat is niet genoeg. Ash zal ook met iets bijzonders op de proppen moeten komen. Gelukkig brengt zijn manager Eddie (George Sampson, de enige die ook in deel één zat) hem naar een salsaclub in Parijs. Zodra Ash de vurige Eva (Sofia Boutella) ziet dansen heeft hij de winnende formule: street + latin = caliente!

Niet iedereen ziet het zitten. Zijn nieuwe crew vindt latin meer iets voor oudjes; Eva’s oom Manu (Tom Conti) en haar vriendje zien hun beschermelinge liever geen paso doble doen met breedgeschouderde Ash. En Ash zelf heeft last van faalangst. Zal de Invicible-crew zijn nieuwe latin-moves niet meteen belachelijk maken?

Dezelfde formule

Het is exact dezelfde formule als vorige keer; deel één draaide om een fusie tussen street en klassiek ballet (met Charlotte Rampling als balletjuf!) en ook daarin bloeide er tussen de dansacts door een mooie liefde op. De mix van dansstijlen is nu alleen een stuk minder verrassend en de personages blijven anoniemer.

Hentschel is op zichzelf al geen erg boeiende acteur, maar vreemd genoeg doet Streetdance 2 ook heel weinig met die verzamelde Europese danstalenten. Aan het begin wordt o.a. verteld dat Steph uit Kopenhagen komt, Tino uit Ibiza en Skorpion uit Zwitserland. Maar leren we ze kennen? Nee. Hun signature moves? Ook niet.

Moves en tricks

Het script zit vol slordigheden. De kwestie van de danser die halal wil eten wordt vrijwel meteen weer vergeten; het jaloerse vriendje van Eva verdwijnt geruisloos uit beeld; oom Manu verslikt zich – precies wanneer het scenario dat nodig heeft - in een baguette en danseres Bam Bam uit Amsterdam spreekt perfect… Italiaans?!

Maakt het wat uit? Toch wel. De eerste Streetdance was leuk omdat je je kon inleven in die Britse straatjongeren die tot hun eigen verbazing in een balletschool terechtkwamen. Deel twee mist zulke personages, mist geloofwaardigheid en mist – nog wel het belangrijkste - ook de moves en tricks die je versteld doen staan.

In 64 zalen