We hebben het altijd al geweten: Julia Roberts is een heks en regisseur Tarsem Singh leeft in sprookjesland.

Valt er nog iets nieuws te melden over Sneeuwwitje? We krijgen het sprookjesmeisje dit jaar maar liefst twee keer te zien. Snow White and the Huntsman wordt de horrorvariant.

Snowwhite van Tarsem Singh is een geestige familiefilm die hier in een Engels- en in een Nederlandstalige versie wordt uitgebracht.

Zeven reuzen

De boze koningin (Julia Roberts) zet in de introductiescène het sprookje meteen op zijn kop. ‘Dit is mijn verhaal,’ zegt ze cynisch, diep weggezakt in een zalmkleurige jurk. Ze speelt zeeslagje met haar lakeien die miniatuurschepen op hun pruik dragen. Brengt de vorstin je tot zinken, dan klinkt er een kanonschot door het paleis.

Wanneer de knappe en rijke prins Alcott (Armie Hammer) door het koninkrijk reist, ziet de slechte en vooral erg bankroete koningin kans op een lucratief huwelijk. Ze moet alleen nog even de belastingen verhogen om het huwelijksfeest te kunnen bekostigen en die lastige Sneeuwwitje (Lily Collins) uit de weg laten ruimen.

Uiteraard belandt Sneeuwwitje bij de zeven… Nou ja, laten we maar eerlijk zijn: Napoleon, Half Pint, Grub, Grimm, Wolf, Butcher en Chuckles presenteren zich als reuzen, maar het zijn ordinaire struikrovers. En, nu nog mooier, bij de eerste de beste gelegenheid helpt Sneeuwwitje ze haar prins te overvallen!

Schoonheidsbehandeling

Snowwhite moet het hebben van de geestige variaties op het oorspronkelijke verhaal, de kluchtige scènes en het zichtbare plezier dat Roberts heeft in haar rol. De schoonheidsbehandeling die de voormalige Pretty Woman ondergaat is niet erg subtiel, maar wel grappig.

Arnie Hammer, regelmatig in zijn ondergoed en halverwege de film van al zijn waardigheid berooft, krijgt de lachers ook op zijn hand. Alleen Sneeuwwitje zelf is een beetje saai, maar dat is een probleem dat de goeden en de beeldschonen in sprookjes wel vaker aankleeft.

Beeldenpracht

Tarsem Singh, bij de fans geliefd vanwege de beeldenpracht in The Cell, The Fall en Immortals, kan wel uit de voeten met deze sprookjeswereld. De berkenbosjes in de sneeuw en het gekostumeerde bal zien er schitterend uit, al kan alleen de wereld aan de andere kant van de toverspiegel echt kan tippen aan zijn eerdere werk.

Toch valt er weinig te klagen. Sneeuwwitje is een geestige en vlot gemaakte familiefilm. En net wanneer je je begint af te vragen hoe het ook weer zat met die rode appel, duikt ook die op - voor een finale die verklapt dat zelfs in die honingzoete Sneeuwwitje nog een pittige tante schuilt.

In 150 zalen