Vermakelijke superheldenfilm waarin bekende striphelden moeten samenwerken: Iron Man, The Hulk, Thor, Black Widow en Captain America.

Er is jaren naartoe gewerkt, in de onderlinge films van de betreffende superhelden.

Aan het eind van Captain America: The First Avenger, Thor en Iron Man dook steevast de mysterieuze Nick Fury (Samuel L. Jackson) op, namens de geheime organisatie S.H.I.E.L.D.

Strip- en superheldenfans zagen er reikhalzend naar uit: de samenballing van de grootste Marvel-superhelden in één film, The Avengers.

Pluimage

Natuurlijk zijn er genoeg films geweest waarin superhelden van diverse pluimage samenwerkten (X-Men, Fantastic Four), maar de combinatie van helden die eerder eigen films hadden is toch alsof Superman en Batman in één film zitten.

Naast Iron Man (Robert Downey jr.), Captain America (Chris Evans) en Thor (Chris Hemsworth) zien we Bruce Banner alias de Hulk (Mark Ruffalo), Natasha Romanoff alias Black Widow (Scarlett Johansson) én nieuwkomer Hawkeye (Jeremy Renner).

Onderling gekift

Dat klinkt als een overvolle film, en dat is The Avenger dik twee uur lang ook. De helden, samengebracht door Nick Fury, zijn zo verschillend van aanpak en temperament dat ze eerst nog flink moeten wennen aan elkaar.

Dat is geen probleem, integendeel: het onderlinge gekift levert de leukste scènes van de film op. Iron Man Tony Stark die de blonde (surf)god Thor ‘Point Break’ noemt – dat is goed voor een flinke grijns.

Kosmische kubus

Waaróm al die krachtpatsers moeten samenwerken is helaas minder goed uitgewerkt. De MacGuffin van het verhaal (het object dat het verhaal voortstuwt omdat iedereen er jacht op maakt) is een ’kosmische kubus’ genaamde de Tesseract.

Die zagen we vorig jaar al opduiken aan het eind van Captain America: the first Avenger, en nu heeft Loki – de boze broer van Thor – hem in handen gekregen.

Doorsnee schurk

Daarmee is meteen de schurk van The Avengers genoemd, de niet erg tot de verbeelding sprekende Loki (Tom Hiddleston).

Een doorsnee schurk die elke Avenger normaal in zijn eentje zou aankunnen, maar doordat ze aanvankelijk meer kibbelen dan samenwerken is er geen eendracht, en dus ook geen macht. Ondertussen wordt de wereld bedreigd en New York aangevallen, wat ook al verre van origineel is.

Knappe koppen vs dommekrachten

Maar deze bezwaren vallen vrijwel in het niet wanneer Bruce Banner en Tony Stark als knappe koppen de dommekrachten Thor en Captain America op hun nummer zetten.

The Avengers werkt beter als komedie dan als actiefilm, al maakt de slotconfrontatie in Manhattan een hoop goed. Toch ziet The Avengers er niet zozeer uit naar een sequel, maar naar de volgende Iron Man-film, gepland voor volgend jaar.

Bekijk beelden van de Nederlandse premièreIn 105 zalen