Noorse thriller waarin een zelfvoldane kunstrover net iets te hoog grijpt, met absurde en bloederige gevolgen.

Op televisie en op dvd mogen series als The Killing, The Bridge en Borgen dan een groot succes zijn, in de bioscoop doen Scandinavische thrillers het zelden goed over de grenzen. De grote uitzondering is uiteraard de Zweedse Millenniumtrilogie, maar het sterke Snabba Cash kon hier anderhalf jaar terug geen potten breken.

Terwijl de maker, Daniel Espinosa, toch goed genoeg werd bevonden om Denzel Washington te regisseren in zijn volgende film Safe House.

En wat te denken van zijn Deense collega Nicolas Winding Refn? Zijn Deense films werden hier niet uitgebracht, pas toen hij de Amerikaanse film Drive maakte, zagen filmdistributeurs er brood in.

Hodejegerne

Het is te hopen dat de Noorse filmmaker Morten Tyldum wél in Nederland een poot aan de grond krijgt met zijn eigenzinnige werk. Hij heeft met Headhunters (Hodejegerne) namelijk een sterke en geestige thriller gemaakt die in Noorwegen een kassucces was, maar het ook in het buitenland prima zou moeten kunnen doen.


1m68

Centraal personage is Roger Brown (Aksel Hennie), een 1m68 grote kunstdief die zijn criminele activiteiten succesvol verdoezelt met een schijnleven als headhunter. Via die positie komt hij ook in contacten met vermogende klanten én weet hij wanneer ze afwezig zijn zodat hij hun kostbare schilderijen door waardeloze kopieën kan vervangen.

Steve Buscemi

Maar aan zijn veel te mooie vriendin valt al op te maken dat deze Noorse look-a-like van Steve Buscemi zijn hand gaat overspelen. Dat doet hij wanneer hij zijn zinnen heeft gezet op de Rubens van Clas Greve (Nikolaj Coster-Waldau uit Game of Thrones).

Dan volgen de noodlottige ontwikkelingen zich snel op en verandert Roger van een zelfvoldane yup in een opgejaagde, met poep (!) overdekte sukkel.

Fargo

Headhunters, gebaseerd op een boek van thrillerschrijver Jo Nesbø, is een thriller met slapstickachtige scènes. De film doet denken aan een Noorse versie van Fargo, ook omdat de hoofdrolspeler op Steven Buscemi lijkt.

De thriller wordt voorafgegaan door het geestige korte filmpje Rumoer van Jan Doense en Phil van Tongeren, met Victor Löw en Mirjam de Rooij.

In 19 zalen