"Ik had geen besef van de onafzienbaarheid van jouw leegte." Bel Ami is een geslaagd portret van een verachtelijk mens, een rasopportunist.

Een ding is zeker: Robert Pattinson, het tieneridool dat zijn roem dankt aan zijn rol als romantische vampier in The Twilight Saga, gaat een stuk meer van bil in zijn nieuwste film.

En niet met de minsten: Christina Ricci, Uma Thurman en Kristin Scott Thomas vouwen zich allemaal uit hun korset voor de knappe Bel Ami.

Parvenue

Die bijnaam – ‘Mooie vriend’ - is dubbelzinnig. Iedereen die de kringen frequenteert van de intellectuele en politieke elite van Parijs, eind negentiende eeuw, weet wat Georges Duroy (Pattinson) werkelijk is: een parvenu, een casanova, een gluiperd die vooruitkomt in de wereld door het bed te delen met invloedrijke vrouwen.

Hij begon met niets: een net afgezwaaide soldaat die in Algerije had gevochten en een baantje moest accepteren bij de spoorwegen. Tijdens een soiree klampt hij een oud-kameraad aan, Charles Forestier (Philip Glenister). Forestier werkt voor het dagblad La Vie Française en bezorgt hem een plek als verslaggever.


Maar eigenlijk is Madame Forestier (Uma Thurman) degene die zijn eerste artikelen schrijft. Duroy beschikt maar over één talent: charme. Ook Mme. Clotilde de Marelle (Christina Ricci) en Mme. Rousset (Kristin Scott Thomas), de vrouw van de hoofdredacteur van La Vie Française, vallen ervoor. Zijn macht en rijkdom groeit.

Schoothondje

Guy de Maupassant schreef Bel Ami in 1885 en het is nog steeds een fascinerend verhaal. Duroy is een knappe jongen die zelfs met een mandje peren vrouwen in kan pakken. Tegelijkertijd wordt hij veracht. Op de redactie van de krant bespot men zijn kreupele schrijfstijl en beschouwt men hem als het schoothondje van Mme. Forestier.

Duroy is het ene moment charmant. Op het andere moment is hij ongenadeloos hard. Hij probeert iedereen te manipuleren, maar is er ook oprecht van overtuigd dat hij altijd het slachtoffer is. Voortdurend voel je zijn gekrenkte trots: ‘Ik ben degene die hier genaaid wordt!’ roept hij uit op een gegeven moment.

Goed gecast

Declan Donnellan en Nick Ormerod vertellen het verhaal degelijk en hebben de beschikking over een puike cast. Ze halen weliswaar niet alles eruit wat erin zit, zijn soms te uitleggering en vooral véél te scheutig met muziek, maar verder doen ze eigenlijk niet zoveel fout.

En Pattinson is goed gecast. Hij is een mooie jongen, dat wisten we al, maar in Bel Ami bewijst hij als acteur ook echt wel iets te kunnen. Charme, gluiperigheid, machtswellust en verongelijktheid, verenigd in één persoon: Pattinson maakt Bel Ami tot een spannend personage.

In 5 zalen