8 x 8 = ‘misschien’ 64. Mijn avonturen door V. Swchwrm is ‘ongewoon’ een prachtfamiliefilm over een ‘voorlopig’ schrijver.

Swchwrm (Dennis Reinsma) wil schrijver worden van een boek ‘waar je van omvalt.’ Het pientere jochie is negen.

Swchwrm is zijn zelfbedachte pseudoniem en de slotzin van zijn eerste boek weet hij ook al. Nu moet hij alleen nog die openingszin verzinnen. Want die eerste zin, ‘die zegt alles.’

Totaal niet realistisch

Het schrijvertje probeert van alles: "Op een dag was ik onzichtbaar…", "Op een dag besloot ik verliefd te worden…", "Mijn vader won een kameel…" In zijn fantasie komt alles tot leven, maar daar ontmoet hij ook De Koningin (Georgina Verbaan, erg leuk) en zij is kritisch: "Hou maar op Swchwrm. Dit is totaal niet realistisch."


Wat is echt? Wat is gewoon? De meester (René van ’t Hof) die stapelverliefd wordt op de Surinaamse juf van groep acht en opeens al zijn zekerheden verliest? Het meisje met het achtste zintuig? Het verhaal van zijn opa (Hans Dagelet) over een boottochtje op een meer in Finland? De koningin met een bloemetjesbadmuts?

Swchwrm is een verrukkelijke verzinner van verhalen, maar hij houdt ze lang voor zich. Pas wanneer een beroemde schrijver op zijn school komt spreken, biecht hij hem zijn ambitie op. De oude schrijver verleent hem de hoogste eer: vanaf nu is Swchwrm een ‘voorlopig’ schrijver.

Bolletje wol

Die oude schrijver op school is natuurlijk niemand minder dan Toon Tellegen zelf. Tellegen schreef Mijn avonturen door V. Swchwrm in 1998. Het fantastische kinderboekenweekgeschenk leek onverfilmbaar, maar het is scenarioschrijfster Helena van der Meulen (Joy, Hemel) en regisseur Froukje Tan toch gelukt.

Tan, die in 2008 verraste met de tegendraadse komedie Links, neemt risico’s. Mijn avonturen door V. Swchwrm is geen razendsnel jeugdavontuur van A naar B. De jonge Swchwrm en de filmmaakster nemen hun tijd voor alle gekke verzinsels en sturen je van A naar ‘misschien’ Z en ‘gewoon’ weer terug.

Bolletje wol

Het camerawerk en de aankleding zijn al even fantasierijk. Tan betovert je met de stoeptegels, het hoge bed van de koningin, de knalroze tompoezen, de groente-etalages of dat langslopende omaatje dat een bolletje wol verliest. Welk nieuwe verhaal begint daar op de achtergrond?

Veel plot heeft deze film over een schrijver op zoek naar zijn beginzin natuurlijk niet, maar Van der Meulen houdt de stroom absurde ideeën, wendingen en beeldvondsten in evenwicht met humoristische en aandoenlijke personages. Een pluim voor opa Hans Dagelet en Yara Brand als Swchwrm’s vriendinnetje Madeleine.

En Dennis Reinsma is een uitstekende Swchwrm. Niks ‘misschien’: Mijn avonturen door V. Swchwrm is nu al een van de leukste en origineelste familiefilms van het jaar.

In 16 zalen