Intens drama waarin hoofdrolspeler Michael Shannon wordt geplaagd door hallucinaties en een schuilkelder in zijn tuin gaat bouwen.

Michael Shannon is een intens acteur met een frons waar de broes Ronald en Frank de Boer nog jaloers op zouden kunnen zijn.

Hij kreeg een Oscarnominatie voor zijn sterke bijrol in Revolutionary Road, en maakte voorts indruk in de film My Son, My Son What Have You Done en in de tv-serie Boardwalk Empire.

Steekje los

Aan de personages die Shannon speelt is vrijwel altijd een steekje los, en soms meer dan dat. Met zijn dominante aanwezigheid weet hij zelfs de kleinste rolletjes naar zich toe te trekken, zoals die van de spelleider in 13, of van de manager in the Runaways. Ook in Take Shelter is er geen ontkomen aan Shannon, maar dit keer speelt hij ook de hoofdrol.


Zijn personage Curtis is een eenvoudige werknemer bij een oliebedrijf, en hij heeft een doorsnee gezinnetje met liefhebbende vrouw (Jessica Chastain) en een snoezig dochtertje. Dat dit dochtertje doof is, is de enige smet op het gezinsgeluk, maar erg problematisch is het ook weer niet – dankzij gebarentaal kan iedereen elkaar goed verstaan.

Donkere wolken

Een heel andere bedreiging voor het gezinsgeluk komt van boven, want donkere wolken pakken zich regelmatig samen boven het huis.

Letterlijk dan, want op gezette tijden wordt de lucht zwart als lood. Maar steeds meer rijst in de loop van de film het vermoeden dat Curtis zich de naderende storm verbeeldt. Hij wordt namelijk in toenemende mate geplaagd door hallucinaties en nachtmerries.

Dat houdt hij liever verborgen voor zijn vrouw, zeker wanneer hij na weer zo’n nachtmerrie in het echtelijk bed heeft geplast. Curtis neemt het zekere voor het onzekere en begint in de tuin een schuilkelder voor het naderend onheil te bouwen. Een verstandige zet, of lijdt hij aan waandenkbeelden? Waarom zit zijn moeder eigenlijk in een inrichting?

Schrikmomenten

Take Shelter houdt tot de allerlaatste scène de spanning erin of Curtis zich alles verbeeldt of niet. Met twee uur is de film een flinke zit maar er zitten genoeg schrikmomenten in om de kijker bij de les te houden.

En met zijn intense acteerwerk zorgt Michael Shannon in elk geval voor twee uur fascinerende stilte voor de storm.

In 10 zalen