Thriller waarin quizmaster Barry Atsma wordt gegijzeld door psychopaat Pierre Bokma. Komt sterk uit startblokken, maar zakt halverwege flink in.

Bij filmmaker Dick Maas denkt de doorsnee bioscoopbezoeker vooral aan spektakel en stunts, on-Nederlandse hobby’s die hij prima kwijt kon in films als Moordwijven en Sint.

In zijn tiende film, de thriller Quiz, gooit Maas het aanvankelijk over een andere boeg: de eerste helft van de film wordt bijna geheel ingenomen door twee pratende mannen aan één restauranttafel.

Aalgladde quizmaster

De eerste man is Leo (Barry Atsma), een aalgladde quizmaster die zojuist de laatste aflevering heeft opgenomen van zijn smakeloze spelshow Klaar voor Onder Water.

Hij krijgt een talkshow aangeboden, maar zijn vrouw (Kim van Kooten) gaat liever naar Italië, waar haar een baan is aangeboden. Dat moet dus nog even besproken worden bij een etentje.

Maar zo ver komt het niet: vrouw en dochter krijgen autopech en blijven maar weg. Er schuift intussen een andere tafelgenoot aan, een morsig mannetje (Pierre Bokma) dat Leo één vraag wil stellen: ‘Bent u tevreden met uzelf?’

Als Leo daarop bevestigend antwoordt zegt de man dat dit helaas het foute antwoord is en geeft hij een envelop, waarna de lastpak door de overijverige restauranthouder wordt afgevoerd.

Ultimatum

De envelop bevat een foto van Leo’s ontvoerde vrouw en dochter en de ontvoerder geeft Leo een ultimatum: als hij binnen een uur tien vragen goed beantwoordt laat hij ze in leven.

De stevig schmierende Pierre Bokma maakt een mooi nummer van de ontvoerder, maar de hamvraag blijft onbeantwoord: waarom schakelt Leo niet meteen de politie in?

Zelfs wanneer de wantrouwige restauranthouder (een nogal vet aangezette rol) het Leo makkelijk maakt door de politie te laten komen wimpelt de quizmaster de wetsdienaars ineens met een smoesje af.

Terwijl het er toch alle schijn van heeft dat de gestoorde stalker in zijn eentje handelt, ook al beweert hij dat er een heel team achter hem staat.

Plumpudding

Dit gebrek aan logica in het script haalt de spanning uit de thriller. Wanneer de onwaarschijnlijkheden zich in de tweede helft van de film verder opstapelen zakt de veelbelovende thriller als een plumpudding in elkaar.

Dan kan ook een achtervolging of een handvol andere actiescènes waar Maas patent op heeft Quiz niet meer redden. Jammer, want Bokma was zo lekker op dreef.

In 77 zalen