SF-film, zogenaamd gebaseerd op found footage. Drie tieners krijgen ineens bovenmenselijke krachten. Wat ermee te doen?

Twaalf en half jaar na het pionierswerk van The Blair Witch Project is de stroom aan found footage-films, bestaand uit zogenaamd zelfgeschoten beelden, nog niet gestopt.

Na Cloverfield en drie Paranormal Activity-films zagen we vorige week Project X en deze week is het de beurt aan de sf-film Chronicle, dat ook is samengesteld uit schokkerige camerabeelden.

Videoblog

Inmiddels gelooft geen toeschouwer meer dat het getoonde ook waar gebeurd is, wat destijds nog wel de hype van de Blair Witch Project flink aanzwengelde.

Maar de stijl is nog altijd effectief, en werkt bij Chronicle zelfs beter dan bij de feestfilm Project X: je hebt echt het idee mee te leven met de videoblog van de hoofdpersoon, de tiener met de camera.

Niet makkelijk

Deze tiener is de middelbare scholier Andrew (Dane De Haan), een in zichzelf gekeerde nerd zonder al te veel vrienden. Alleen zijn neef, de populaire Matt (Alex Russell), neemt hem op sleeptouw.

Thuis heeft Andrew het ook niet makkelijk: zijn moeder is doodziek, zijn vader een werkloze brandweerman die zijn frustraties in dronken buien van zich afslaat.

Vreemd gat

Matts leven verandert wanneer hij tijdens een feestje door Matt wordt meegesleept naar een mysterieus gat in het bos. Er is daar iets vreemds gebeurd, en dat móet op beeld worden vastgelegd.

Samen met Matts vriend Steve (Michael B. Jordan) duiken ze het gat in, waar vreemde dingen zijn te zien en te horen. Wanneer een fluittoon ondraaglijk wordt gaat de camera op zwart. What happened?

Melige grappen

De beelden die volgen laten zien dat het trio niet alleen ongeschonden het gat heeft verlaten, maar bovendien gezegend is met mysterieuze telekinetische gaven.

Ze kunnen dingen laten zweven, en na wat training kunnen ze ook zichzelf laten zweven. Maar omdat het nog tieners zijn gebruiken ze hun nieuwverworven gaven vooral voor melige grappen.

Klooien

Uiteraard lopen zaken uit de hand en vallen er zelfs doden. Het wordt dus serieus en uiteindelijk eindigt Chronicle in een grootschalig actiespektakel.

Dat is een beetje jammer, want de simpele beelden van de tieners die met hun gaven aan het klooien waren zijn stukken overtuigender. Desondanks is Chronicle een geslaagde sf-bijdrage aan het found footage-genre.

In 76 zalen